China VC Weekly: Kopi dan AI

Dalam berita VC minggu lalu, dua rantai kopi China yang terkenal, Seesaw dan M Stand, kedua-duanya mengumpulkan sejumlah besar wang untuk pengembangan, sementara 4Paradigm, sebuah syarikat kecerdasan buatan tempatan yang terkenal, mengumpulkan lebih dari $230 juta untuk penyelidikan dan pengembangan dan peningkatan ekosistem.

HeyTea melabur di kedai kopi di seesaw

Rangkaian kedai kopi China yang semakin meningkat, Seesaw Coffee mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan A +, dengan jumlah pembiayaan lebih dari 100 juta yuan. Jenama teh keju terkenal HeyTea menjadi pelabur baru, diikuti oleh pemegang saham lama Hony Capital. Ini adalah kali pertama HeyTea, salah satu peneraju pasaran teh susu China, melabur dalam jenama kopi.

HeyTea mengatakan bahawa kerjasama modal ini adalah yang pertama dari banyak kerana jenama itu meletakkan asas untuk pengembangannya dan akan berusaha sebaik mungkin untuk belajar dan menyokong dari seesaw di masa depan. Pelaburan di seesaw juga diharapkan dapat membantu jenama teh susu menstabilkan daya saing mereka di bidang teh pertengahan hingga tinggi.

Seesaw berkata, pusingan itu akan digunakan untuk membuka kedai baharu di seluruh negara, memperluaskan rantaian bekalan dan penambahbaikan di peringkat digital.

Seesaw kini mengendalikan 35 kedai di China, terutamanya di Shanghai, diikuti oleh Beijing dan Hangzhou. Kira-kira 25 produk dijual di setiap lokasi, dengan harga antara 28 hingga 48 yuan.

Mengenai kopi seesaw

Ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2012, Seesaw adalah jenama kopi khusus China dan jenama kopi tempatan pertama yang membina rantaian bekalannya sendiri. Pada masa ini, pasukan pengurusan Seesaw merangkumi bekas eksekutif kanan dari syarikat katering teratas seperti Starbucks dan McDonald’s, serta sekumpulan bakat muda yang lahir pada tahun 90-an yang menguruskan teh baru, pemasaran jenama dan peruncitan baru.

Lihat juga:HeyTea melabur dalam kopi seesaw

4Paradigm, salah satu pemimpin kecerdasan buatan China, menerima $230 juta pada pusingan C

4Paradigm, gergasi teknologi dan perkhidmatan kecerdasan buatan China, mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah mengumpulkan sejumlah $230 juta dalam pusingan pendanaan Siri C dan C + terbarunya, membawa pelabur strategik baru seperti Cisco, Lenovo dan CITIC Bank.

Penilaian selepas mata wang syarikat kini hampir $2 bilion. Dana baru itu akan digunakan untuk meningkatkan ekosistem perkhidmatan peringkat perusahaan berasaskan AL, lebih banyak pelaburan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan pengembangan pasaran.

Menurut laman web syarikat, 4Paradigm berkembang ke Eropah dan Asia Tenggara pada tahun 2019, menurut laman webnya.

Perihal 4Paradigm

4Paradigm ditubuhkan pada tahun 2014 dan telah berjaya mengembangkan dan menggunakan platform AI proses penuh “4Paradigm Sage EE” dengan kemampuan pemprosesan data, pembinaan aplikasi, dan penyelidikan model, serta alat membuat keputusan yang dapat digunakan dalam bidang peramalan penjualan, perbankan pintar, dan anti pencucian wang. “4Paradigm Sage HyperCycle ML” dan penyelesaian AI canggih lain.

Rangkaian kopi M Stand mengumpulkan $77.3 juta untuk bersaing dengan Starbucks di China

Rangkaian kopi China yang baru muncul M Stand telah mengumpulkan lebih dari 500 juta yuan ($77.3 juta) dalam pembiayaan Siri B. Pusingan ini diketuai oleh BA Capital dan GeneBridge Capital, yang kedua-duanya pakar dalam pelaburan pengguna.

Firma modal teroka (VC) Gaorong Capital, serta pelabur sedia ada CMC Capital Group dan Challenjers Capital, juga terlibat dalam pusingan itu, bank pelaburan China CEC Capital, penasihat kewangan utama perjanjian itu, mengumumkan di WeChat pada hari Jumaat.

M Stand tidak mendedahkan penilaian selepas mata wang berikutan pelaburan baru. Tetapi syarikat permulaan mengumumkan pada bulan Januari bahawa ia telah bernilai 700 juta yuan ($108.1 juta) setelah selesainya pembiayaan Siri A 100 juta yuan ($15.4 juta) yang diketuai oleh CMC Capital, menurut DealStreetAsia.

Mengenai Stesen M

Ditubuhkan di Shanghai, Starbucks, yang diposisikan untuk generasi pengguna China yang lebih muda, M Stand adalah bintang yang semakin meningkat di pasar kopi China yang semakin kompetitif.