China VC Weekly: Grocery, Resale and Plant Meat

Dalam laporan China Venture Capital minggu lalu, platform runcit dalam talian Dingdong Maicai memperoleh pusingan baru dalam pusingan pembiayaan Siri D, yang berjumlah $1 bilion; Syarikat biofarmaseutikal California Kinnate menubuhkan usaha sama untuk berkembang di China; Platform penjualan semula mewah GoShare2 meraih “puluhan juta dolar” dalam pembiayaan Siri C; Pemilik jenama daging babi berasaskan tumbuhan Zrou telah mengumpulkan dana $7.3 juta dalam Siri A.

Penjual runcit dalam talian Dingdong Shopping melengkapkan pusingan D + pusingan pembiayaan D berjumlah AS $1 bilion

Aplikasi runcit China Dingdong Shopping mengumumkan penutupan pusingan pendanaan terbarunya pada hari Rabu, dengan syarikat itu mengumpulkan $330 juta yang diketuai oleh Softbank’s Vision Fund.

Melalui pembiayaan terbaru, Dingdong Shopping telah memperoleh lebih dari $1 bilion dalam pembiayaan Siri D. Pada bulan April, syarikat itu menerima suntikan sekitar $700 juta dari sekumpulan pelabur yang diketuai oleh firma pelaburan global DST Global dan Coatue.

Cygnus Equity, yang sebelumnya mengambil bahagian dalam siri transaksi D Dingdong Shopping, mengambil peranan sebagai penasihat transaksi terbarunya.

Sebelum dua tawaran dalam siri Seri D, pengendali aplikasi runcit telah melakukan lapan pusingan pembiayaan sebelumnya, mengumpulkan dana dari pelabur termasuk Sequoia Capital China Fund, Qiming Ventures, BAI, General Atlantic, Korong Capital dan Capital Today.

Dingdong Shopping merancang untuk menggunakan hasil pusingan pembiayaan terbarunya untuk terus mengembangkan rantaian bekalannya.

Syarikat itu sebelum ini mengatakan sedang mempertimbangkan tawaran awam awal di Amerika Syarikat seawal tahun ini untuk membiayai pengembangannya dalam pasaran pengedaran makanan segar yang kompetitif.

Mengenai Dingdong Shopping

Dingdong Shopping dikendalikan oleh Shanghai Yibaimi Network Technology dan menyediakan produk pertanian segar kepada pengguna di 29 bandar di China, termasuk Beijing, Shanghai, Shenzhen dan Guangzhou.

Lihat juga:Penjual runcit dalam talian China Dingdong Shopping mengumpulkan $330 juta dalam pusingan terbarunya

California Kinnate Biopharmaceuticals membentuk usaha sama untuk memasuki pasaran China

Kinnate Biopharma yang berpangkalan di California pada hari Jumaat mengumumkan penutupan pusingan Siri A bernilai $35 juta yang ingin digunakannya untuk membentuk usaha sama di China. Syarikat itu akan mengembangkan dan mengkomersialkan rawatan untuk barah yang ditentukan genom di daratan China, Hong Kong, Taiwan dan Macau.

“Membangun kehadiran di China mewujudkan peluang besar bagi Kinnate untuk memperluas jejak globalnya dan memajukan misi kami untuk memperluas akses ke terapi sasaran inovatif untuk pesakit barah,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kinnate Nima Fazan dalam satu kenyataan.

Kinnate mempercepat langkah penggalangan dana tahun lalu dan mengumpulkan $98 juta pada bulan Ogos untuk menyokong meletakkan dua produk perencat RAF terkemuka, KIN-2787 dan KIN-3248, dalam ujian klinikal tahun ini.

Profil usaha sama Kinnate Biopharma

Kinnate yang berpusat di California mempunyai usaha sama dengan OrbiMed Asia Partners, OrbiMed Private Investments dan Formite Capital. Usaha sama yang tidak disebutkan namanya akan berpusat di Shanghai.

Pengedar mewah GoShare2 mengumpulkan dana yang tidak didedahkan dalam Siri C

GoShare2, platform penjualan semula barang mewah China, telah mengumpulkan “puluhan juta dolar” melalui pembiayaan Siri C, yang diketuai oleh Light Growth Partners, lapor media teknologi dan kewangan China 36kr. Jumlah pembiayaan yang tepat tidak didedahkan.

Menurut pengasas Zhu Tenich, platform ini mempunyai kumpulan pembeli dan penjual yang stabil, 70% produk berasal dari penjual yang ada, dan 80% GMV disumbangkan oleh pengguna yang sebelumnya berbelanja di platform tersebut.

Mengenai GoShare2

Ditubuhkan pada tahun 2016, syarikat yang berpusat di Shanghai pada awalnya memfokuskan diri untuk menjual semula pakaian siap pakai melalui model pembelian, tetapi dengan cepat berkembang ke kategori lain termasuk beg, perhiasan, jam tangan dan kasut, dan beralih ke model konsainan yang dikekalkan hari ini.

Jenama daging berasaskan tumbuhan Zrou pemilik pakej cepat premium A pusingan 7.2 juta dolar AS

Permulaan China Youkuai mengumumkan bahawa ia telah mengumpulkan $7.3 juta dalam pusingan pembiayaan Siri A, yang diketuai oleh firma pelaburan Singapura TRIREC, dengan fokus untuk menyokong teknologi dan perniagaan yang berkaitan dengan dekarbonisasi. Youkuai adalah pencipta produk daging babi berasaskan tumbuhan yang dipanggil Zrou. TRIREC adalah syarikat pelaburan yang memberi tumpuan untuk menyokong teknologi dan perniagaan yang berkaitan dengan dekarbonisasi. Difahamkan, TRIREC adalah pelabur awal Ele.me, sebuah syarikat daging berasaskan tumbuhan Amerika.

Pelabur lain yang mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan terbaru Ukuai.com termasuk Thibault Villet, pengasas bersama dan bekas CEO laman web penjualan kilat mewah yang disokong oleh Alibaba, US.com, dan beberapa individu bernilai tinggi dari China dan Asia.

Pusingan pembiayaan terkini menjadikan jumlah pembiayaan Ukuid menjadi $8.8 juta.

Syarikat itu merancang untuk menggunakan dana baru untuk berkembang di China dan luar negara, menjalin perkongsian dengan rangkaian hotel dan melancarkan produk daging berasaskan tumbuhan siap dimakan yang akan dibina oleh koki teratas dan dilancarkan sebagai produk khas mereka.

Youkuai.com berharap dapat memasuki pasaran antarabangsa tahun depan. Syarikat itu sudah membincangkan pelancaran produk dengan pengedar di London, Malaysia, Hong Kong, Macau, Singapura, New York, Los Angeles dan Milan.

Mengenai Youkuai

Ditubuhkan pada tahun 2019, Youkuai bertujuan untuk mewujudkan ekosistem katering berasaskan tumbuhan holistik di China dan membentuk semula landskap makanan berasaskan tumbuhan global, bermula dengan pengguna China tempatan dan serantau.