China VC Weekly: Dana Baru untuk Visi Komputer, Bahan Runcit Dalam Talian dan Modal Sumber

Dalam berita minggu lalu, Clobotics, permulaan penglihatan komputer China, memperoleh dana sekitar $31 juta untuk penyelidikan dan pembangunan; Syarikat modal teroka terkenal Source Code Capital menerima komitmen modal AS $1 bilion; Syarikat runcit dalam talian Dingdong Shopping telah menerima lebih daripada $700 juta dalam pembiayaan melalui pengembangan serantau.

Permulaan penglihatan komputer Clobotics merangkumi pusingan B-4 persiapan 200 juta yuan

Menurut media perniagaan China Caixin, Clobotics, sebuah syarikat permulaan Cina yang membangunkan teknologi penglihatan komputer dan menyediakan perkhidmatan yang berkaitan, telah menaikkan 200 juta yuan ($31 juta) dalam pusingan sebelumnya siri B-4.

Pusingan ini diketuai oleh Three Gorges Xintai. Selain pemegang saham CDIB Capital dan CDIB Partners yang ada, GP Capital dan Xiaomiao Longcheng juga turut serta dalam pusingan ini.

Clobotics merancang untuk menggunakan dana baru untuk penyelidikan dan pembangunan, serta mengembangkan operasi perniagaan globalnya.

Syarikat itu kini melayani beberapa syarikat kuasa angin utama China, termasuk Longyuan Power, Huadian, Zhuzhou Times, Luoyang Senrui dan Shanghai Electronics. Syarikat itu juga telah menubuhkan perkongsian strategik dengan Siemens Gamesa Renewable Energy dan GEV Wind Power.

Mengenai Clobotics

Ditubuhkan pada tahun 2016, Clobotics menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan pembelajaran mesin, Internet of Things, pengkomputeran tepi, dan penglihatan komputer untuk membantu perniagaan angin dan runcit. 115 tuntutan harta intelek telah difailkan atau didaftarkan, termasuk 73 paten.

Modal kod sumber VC mendapat komitmen modal baru $1 bilion

Modal sumber modal teroka China mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah menaikkan sejumlah $1 bilion dalam pembiayaan baru. Sumber Code Capital telah menyokong beberapa syarikat teknologi terbesar China dan permulaan unicorn.

Source Code mengatakan pusingan pendanaan terbarunya meningkatkan modal di bawah pengurusannya kepada $2.5 bilion dan 8.8 bilion yuan. Syarikat itu menambah bahawa pelabur termasuk penyokong lama dan baru, tetapi tidak mendedahkan siapa rakan kongsi terhad itu.

Selepas melengkapkan pusingan pembiayaan ini, Source Code Capital akan terus melabur pelaburan awal dan pertumbuhan dalam industri yang dipanggil “B2B” dan “B2C”. Syarikat ini mengikuti peta jalan pelaburan “tiga pemacu asas”, termasuk Internet +, AI +, dan Global +. Global + merujuk kepada perniagaan China yang memberi tumpuan kepada pasaran antarabangsa.

Cao Yi, Ketua Pegawai Eksekutif dan rakan pengasas Source Code Capital, berkata: “Kami akan terus bekerjasama dengan usahawan berwawasan dan berani untuk bekerjasama untuk mengubah dunia melalui gabungan teknologi dan modal.”

Beliau menambah: “Kami komited untuk menjadi institusi pelaburan yang paling keusahawanan dan mewujudkan pulangan jangka panjang dan besar bagi pelabur kami melalui prestasi cemerlang.”

Mengenai modal kod sumber

Ditubuhkan pada tahun 2014, Source Capital telah menyokong lebih daripada 200 pengasas teknologi China, termasuk Baidu, pemilik TikTok ByteDance, platform penghantaran makanan Meituan, penyedia pembiayaan mikro Qudian, permulaan EV Li Auto dan syarikat skuter elektrik Nio.

Platform runcit dalam talian Dingdong Shopping mengumpulkan $700 juta untuk pengembangan wilayah

Platform runcit China Dingdong Maicai mengumpulkan $700 juta dalam pusingan pendanaan Siri D terbarunya, yang diketuai bersama oleh firma pelaburan DST Global dan Coatue Management, ketika syarikat permulaan terus berkembang di pasaran pengedaran makanan segar yang sesak.

Lihat juga:Kedai runcit dalam talian China Dingdong Shopping mengumpulkan $700 juta dalam pusingan terbarunya

Cygnus Equity, bank pelaburan butik, juga menerima pelaburan dari penyokong sebelumnya, termasuk Tiger Global, General Atlantic, Sequoia Capital dan Ocean Link, menurut satu kenyataan pada hari Selasa. Cygnus Equity mengambil bahagian dalam pembiayaan sebagai pelabur dan penasihat kewangan.

Kenyataan syarikat itu menyebut bahawa penjual runcit dalam talian akan menggunakan dana segar untuk pengembangan serantau dan pelaburan rantaian bekalan.

Pada bulan Februari tahun ini, Bloomberg melaporkan bahawa Dingdong Maicai sedang mempertimbangkan tawaran awam permulaan di Amerika Syarikat tahun ini dan boleh menaikkan sekurang-kurangnya $300 juta lagi.

Mengenai Dingdong Shopping

Dingdong Maicai () ditubuhkan pada tahun 2017 dan menghantar produk segar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan daging ke pintu pengguna dalam masa 24 jam. Ia menggunakan Sequoia China dan Qiming Venture Capital sebagai penyokong awal.