China untuk melaksanakan undang-undang perlindungan maklumat baru, menguatkan peraturan gergasi Internet yang lapar data

Draf “Undang-Undang Perlindungan Maklumat Peribadi” diserahkan kepada badan perundangan tertinggi China pada hari Isnin ketika negara itu bergerak menuju pelaksanaan undang-undang baru yang akan memerangi tingkah laku agresif oleh syarikat teknologi gergasi China yang paling kuat.

Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Kebangsaan China kini sedang menjalankan bacaan kedua cadangan itu, di mana penggubal undang-undang mempertimbangkan draf rang undang-undang dalam perbincangan kumpulan, agensi berita yang dikendalikan oleh kerajaanXinhuanetLaporan. Mesyuarat itu akan berlangsung dari Isnin hingga Khamis.

Peraturan baru akan dikenakan kepada warga negara dan syarikat dan individu yang memproses data mereka. Mereka khusus disasarkan kepada syarikat teknologi besar yang menyediakan perkhidmatan Internet asas, mempunyai pangkalan pengguna yang besar, dan mempunyai jenis perniagaan yang kompleks, sehingga mereka memproses sejumlah besar data peribadi. Syarikat-syarikat ini dijangka menubuhkan sebuah badan bebas yang terdiri terutamanya daripada ahli luar untuk memantau bagaimana maklumat diperoleh dan diproses, dan juga akan menerbitkan laporan tanggungjawab sosial secara tetap mengenai perlindungan data peribadi.

Draf undang-undang juga memerlukan platform Internet untuk berhenti memproses maklumat peribadi melalui cara “wajib”, menetapkan bahawa mereka menyediakan cara yang mudah bagi pengguna untuk membatalkan persetujuan mereka untuk membolehkan pengumpul data mengakses maklumat mereka, dan menetapkan peraturan untuk pemberitahuan push khusus.

Lihat juga:Alibaba, Tencent, ByteDance dipanggil oleh pengawal selia Internet China untuk perisian suara dan teknologi’penipuan mendalam’

Perundangan itu juga dilihat sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan China yang lebih luas untuk mengukuhkan kawalan ke atas industri Internet China yang pesat berkembang. Pada bulan November tahun lepas, pegawai kerajaan China tiba-tiba menghentikan tawaran awam awal (IPO) Ant Group. Awal bulan ini, pengawal selia China juga mengeluarkan denda $2.8 bilion kepada Alibaba kerana menyalahgunakan kedudukan dominannya dalam pasaran membeli-belah dalam talian selepas siasatan antitrust bermula pada Disember tahun lepas. Pada hari Isnin, pengawal selia pasaran China mengumumkan bahawa ia telah melancarkan siasatan antitrust terhadap gergasi penghantaran makanan Meituan, menuduh syarikat itu memaksa para pedagang menggunakan perkhidmatannya secara eksklusif.

Draf pertama “Undang-undang Perlindungan Maklumat Peribadi” dikeluarkan pada Oktober tahun lepas.

Di peringkat global, perlindungan data dan privasi semakin mendapat perhatian. Pada tahun 2018, Kesatuan Eropah menggubal undang-undang privasi dalam talian yang paling ketat di dunia, yang dikenali sebagai “Peraturan Perlindungan Data Umum.” Ia membolehkan rakyat menjalankan lebih banyak kawalan ke atas data peribadi mereka dan memberi kerajaan pelbagai kuasa untuk mendenda syarikat yang tidak mematuhi atau memaksa mereka untuk mengubah amalan pengumpulan data mereka. Negara-negara seperti Brazil, Jepun, dan Korea Selatan telah mengikuti Eropah dan meluluskan undang-undang perlindungan data yang sama.