China menyelesaikan ujian enjin roket Long March 5 Y6

26 Julai, itemEnjin hidrogen-oksigen tujahan tinggi untuk roket pembawa Long March 5 Y6Ia berjaya disiapkan. Setelah menganalisis data ujian, enjin akan dihantar ke pemasangan roket untuk misi pelancaran berikutnya.

Ujian penentukuran adalah ujian tanah jarak pendek di bawah keadaan yang diberi nilai untuk memeriksa dan menyesuaikan parameter prestasi enjin yang akan dihantar ke pemasangan roket. Oleh itu, sebelum setiap misi pelancaran, enjin roket mesti diuji untuk penentukuran.

Enjin roket pembawa China Long March 5 Y6 (Sumber: CCTV)

Chen Chunfu, timbalan ketua jurutera 101 Institute of the Sixth Academy of China Aerospace Science and Technology Corporation, mengatakan: “Untuk mengesahkan kebolehpercayaan dan ketepatan pemasangan, kita perlu memperoleh data setiap mesin untuk memberikan sokongan yang kuat untuk roket dan memberikan jaminan untuk misi pelancaran.”

Enjin hidrogen-oksigen tujahan tinggi digunakan di peringkat teras roket pembawa siri Long March 5. Ia adalah enjin roket cecair kriogenik yang paling maju yang digunakan di China. Pelancaran penyelidikan bulan Chang’e-5 danTianwen-1 Mars RoverRoket Long March 5 menggunakan enjin ini.

Lihat juga:China melancarkan misi Shenzhou 14 berawak untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa

Pada ulang tahun kedua kejayaan pelancaran Tianwen-1 Mars rover pada 23 Julai, gambar pertama Phobos yang diambil oleh China Tianwen-1 Mars Orbiter yang dikembangkan oleh Shanghai Academy of Aerospace Technology (SAST) dilancarkan secara rasmi. Gambar ini adalah gambar warna penuh yang diambil oleh kamera definisi tinggi yang dibawa oleh Mars Orbiter. Dalam imej. Phobos dalam gambar berbentuk kentang, permukaannya ditutup dengan bentuk kawah yang berbeza, dan penampilan dan perinciannya lengkap.