China memperluas juruterbang RMB digital ke 15 wilayah dan bandar

Zou Lan, pengarah Jabatan Dasar Monetari Bank Rakyat China, mengatakan pada 13 Julai bahawa juruterbang renminbi digital kini telah diperluas ke 23 wilayah di 15 wilayah dan bandar di seluruh negara.

Selain itu, Shenzhen, Suzhou, Xiongan New District dan Chengdu juga telah menghapus sekatan senarai putih pada renminbi digital, yang membolehkan pengguna tertentu memberi keutamaan untuk menggunakannya.

Projek renminbi digital kini juga termasuk Industrial Bank sebagai pengendali baru yang ditetapkan. Sebelum ini, terdapat 9 pengendali RMB digital, termasuk enam bank milik negara utama, MYBank, WeBank, dan China Merchants Bank.

Zou berkata pada sidang media yang diadakan pada 13 Julai: “Pada separuh pertama tahun ini, People’s Bank of China, bersama dengan institusi penyelidikan yang berpartisipasi, dengan sokongan kuat dari pemerintah wilayah perintis, secara berterusan mempromosikan ujian perintis renminbi digital, dan berjaya menyelesaikan senario perintis untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing. Renminbi digital digunakan sebagai kad perniagaan teknologi di Beijing. Sukan Olimpik Musim Sejuk dan Paralimpik membuat penampilan yang luar biasa.”

Pada 31 Mei, 15 provinsi dan kota telah mengumpulkan sekitar 264 juta transaksi melalui RMB digital di wilayah perintis, dengan jumlah sekitar 83 miliar yuan (US $12.34 bilion), dan jumlah kedai pedagang yang menyokong pembayaran RMB digital mencapai 4.567 juta.

Lihat juga:JD.com memperkenalkan pedagang pihak ketiga ke dalam sistem RMB digital

Sejak awal tahun ini, renminbi digital telah diterapkan dalam banyak bidang kewangan seperti pengurusan kekayaan, pinjaman, dan insurans. Zou mengatakan bahawa pada langkah berikutnya, People’s Bank of China akan memperluas ruang lingkup program perintis secara stabil dan teratur, memperkuat pembinaan senario dan inovasi aplikasi, melakukan penyelidikan mengenai isu-isu utama, dan terus memperdalam pertukaran dan kerjasama antarabangsa.