China Memperkukuhkan Pengawasan Perkhidmatan Maklumat Blockchain

Pada hari Selasa,Pentadbiran Cyberspace ChinaKumpulan kelapan nama penyedia perkhidmatan maklumat blockchain domestik berdaftar dan nombor rekod dikeluarkan, di mana 106 entiti baru ditambahkan.

Menurut senarai itu, subjek dan perkhidmatan yang telah lulus pemfailan kali ini tertumpu di Beijing, Jiangsu, Guangdong, dan Shanghai. Kebanyakan mereka datang dari bidang seperti urusan kerajaan, kewangan, hak cipta, keadilan, pertanian, pendidikan dan penjagaan kesihatan. Perkhidmatan yang mereka sediakan termasuk penyimpanan sijil, perkongsian data, kebolehkesanan, pendigitan, dan banyak lagi.

Sebagai teknologi yang baru muncul, ciri inti blockchain adalah data yang tidak dapat diubah dan tidak dikenali. Menurut peraturan yang relevan di China, syarikat yang menyediakan perkhidmatan maklumat kepada orang ramai melalui laman web, aplikasi, dan lain-lain berdasarkan teknologi atau sistem blockchain mesti mendaftar secara rasmi.

Lihat juga:Jabatan Teknologi Digital Geely Sertai Inisiatif Blockchain Dipercayai

Blockchain awam, blockchain konsortium, dan blockchain swasta semuanya termasuk dalam ruang lingkup pemfailan. Penyedia perkhidmatan maklumat blockchain harus menunjukkan nombor pemfailan di lokasi yang menonjol di laman web dan aplikasi mereka. Pemfailan tidak semestinya menunjukkan sokongan peraturan untuk mana-mana institusi, produk dan perkhidmatan. Selain itu, nombor rekod tidak boleh digunakan untuk sebarang tujuan komersial.