China memperkuat pengawasan data platform menaiki kenderaan

Kementerian Pengangkutan China mengeluarkan dokumen pada 22 JulaiPihak berkuasa pengangkutan setiap bandar diminta untuk mengumpulkan maklumat lesen syarikat pengangkutan, kenderaan dan pemandu mereka, dan membagikannya dalam masa nyata.

Setelah platform penyampaian kereta dalam talian memperoleh lesen operasi, ia kemudiannya diminta untuk menghantar data asas seperti syarikat, kenderaan, pemandu, pesanan, maklumat operasi, maklumat kedudukan, dan maklumat kualiti perkhidmatan ke platform industri bersama sebelum tengah malam keesokan harinya.

Syarikat penghantaran kereta dalam talian juga perlu memperkuat pengurusan data dan maklumat yang mereka kumpulkan. Khususnya, sebarang maklumat yang dikumpulkan tidak boleh dihantar melalui platform atau sistem pihak ketiga.

Menurut statistik dari platform maklumat pengawasan kereta dalam talian, pada 30 Jun, sebanyak 277 syarikat di seluruh negara telah memperoleh lesen operasi, meningkat 3 dari bulan sebelumnya. Sebanyak 4.53 juta lesen memandu dan 1.837 juta lesen pengangkutan kenderaan dikeluarkan di pelbagai tempat. Pada bulan Jun, platform pengawalseliaan menerima sejumlah 635.685 juta pesanan, meningkat 20.7% dari bulan sebelumnya.

Dikira dari segi kadar pematuhan pesanan, 10 platform teratas adalah ONTIME, SAIC Mobile, T3 Go, Jiehua Travel, Shouqi Car-hailing, Cacao Mobile, Wanshun Travel, Meituan Travel, Didi Travel dan platform bebasnya Huaxiaozhu.

Perlu disebutkan bahawa Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) menjatuhkan denda 8.026 bilion yuan (AS $1.19 bilion) ke atas platform teksi China Didi pada 21 Julai. Pengumpulan maklumat haram platform dilaporkan bermula pada bulan Jun 2015 dan berlangsung selama 7 tahun.

Lihat juga:Pengawal selia China mengumumkan denda $119 juta terhadap Didi