China melancarkan misi Shenzhou 14 berawak untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa

China melancarkan kapal angkasa berawak Shenzhou 14Pada 5 Jun, tiga angkasawan dihantar ke stesen angkasa untuk misi enam bulan. Kapal itu, yang membawa kenderaan pelancaran Long March 2F, dilancarkan pada pukul 10:44 pagi dari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di barat laut China, menurut agensi angkasa berawak China (CMSA).

Misi Shenzhou 14 adalah penerbangan ke-23 sejak kelulusan dan pelancaran program angkasa berawak China, dan misi berawak ketiga projek Stesen Angkasa China. Ia juga merupakan misi angkasa berawak pertama dalam fasa pembinaan stesen angkasa China.

Tiga “angkasawan” -Chen Dong, Liu Yang dan Cai Xuzhe-akan mengawasi fasa seterusnya pembinaan stesen angkasa pertama China semasa misi Shenzhou 14. Pada tahun 2012, Liu Yang menjadi angkasawan wanita pertama China yang memasuki angkasa di Shenzhou 9.

Chen Dong (3), Liu Yang (kanan), Cai Xuzhe (sumber gambar: Xinhuanet)

Setelah menyelesaikan pelbagai persiapan mengikut prosedur, angkasawan Chen Dong berjaya membuka pintu “Tianhe”, modul teras stesen angkasa China. Pada pukul 20:50, tiga angkasawan China yang dibawa memasuki modul teras.

Ketiganya merancang untuk mengesahkan lengan robot besar dan kecil, melakukan jalan angkasa dan terus membina muatan di luar kabin. Krew juga akan bekerjasama dengan pasukan darat untuk menyelesaikan pemasangan dan pembinaan Stesen Angkasa Tiangong.

Tianzhou-4 berada dalam keadaan normal dengan modul inti, dan pelbagai peralatan berfungsi seperti biasa, siap untuk pertemuan dan dok dan kemasukan angkasawan ke dalam modul. Berikutan pelancaran Shenzhou 14, modul eksperimen Wentian akan tiba pada bulan Julai, modul eksperimen Mengtian akan tiba pada bulan Oktober, dan kapal angkasa kargo Tianzhou-5 dan kapal angkasa berawak Shenzhou-15 akan tiba akhir tahun ini.

Lihat juga:Kapsul Shenzhou 13 China berjaya kembali

Ketiganya akan bekerjasama dengan pasukan darat untuk menyelesaikan pemasangan dan pembinaan modul teras “Tianhe” dan dua modul eksperimen “Wentian” dan “Mengtian”. Lebih banyak kuliah ruang juga akan dilakukan seperti yang dilakukan oleh Shenzhou 13.