China melancarkan kumpulan baru satelit penderiaan jarak jauh

China berjaya melancarkan tiga satelit penderiaan jauh baru ke orbitPada hari Khamis, roket pembawa Long March 2D dilancarkan dari Pusat Pelancaran Satelit Xichang di Wilayah Sichuan di barat daya China.

Kumpulan satelit ini adalah kumpulan satelit kedua dalam siri Yaogan 35, yang digunakan terutamanya untuk eksperimen saintifik, tinjauan sumber tanah, anggaran pengeluaran produk pertanian, dan pencegahan dan mitigasi bencana. Pelancaran ini menandakan misi ke-424 siri roket pembawa Long March.

Long March 2D dikembangkan oleh Shanghai Academy of Aerospace Technology, dengan berat pelancaran 300 tan, dan dapat mengangkut beberapa satelit ke orbit yang berbeza. Ia membawa 1.2 tan untuk orbit segerak suria tipikal pada ketinggian 700 kilometer, ruang yang sering diduduki oleh satelit meteorologi atau penderiaan jauh. Pada masa ini, kenderaan pelancaran telah berjaya menyelesaikan 60 misi pelancaran.

Dari segi inovasi teknologi, untuk misi mengangkut beberapa satelit, roket ini dilengkapi dengan sub-sistem luar orbit pada petak beban. Melalui serangkaian langkah-langkah seperti penargetan optik autonomi dan pengoptimuman ujian kedap udara, proses pelancaran ujian di lokasi pelancaran dimampatkan hingga 10 hari.

Lihat juga:Roket Long March 6 yang diperbaiki China berjaya dilancarkan buat kali pertama

Lebih-lebih lagi, keupayaan perlindungan hujan sistem elektrik ditingkatkan untuk menyesuaikan diri dengan suhu tinggi, hujan lebat dan ribut petir di Xichang pada musim panas.