China melancarkan kapal angkasa Shenzhou-12 untuk membawa tiga angkasawan ke stesen angkasa

Menurut Pentadbiran Angkasa Angkasa China (CMSA), roket Long March 2 F yang membawa kapal angkasa Shenzhou 12 dilancarkan pada pagi Khamis di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di barat laut China.

Kira-kira 573 saat setelah lepas landas, kapal angkasa itu terpisah dari roket dan memasuki orbit yang dirancang. Pusat pelancaran mengumumkan pelancaran itu berjaya.

Kapal angkasa berawak merancang untuk terbang ke modul teras Tianhe dari Stesen Angkasa China dan bertemu dan berlabuh dengan kabin depan dengan cara yang cepat dan automatik.

Angkasawan China Nie Haisheng, Liu Boming dan Tang Hongbo adalah sebahagian daripada misi ini, dengan Nie sebagai komandan. Zhai Zhigang, Wang Yaping, dan Ye Guangfu adalah unit sandaran.

Tiga angkasawan (sumber gambar: Xinhuanet)

Nie dilahirkan pada bulan September 1964 dan merupakan salah seorang manusia tertua yang mengembara di angkasa lepas. Dia melakukan dua misi angkasa pada tahun 2005 dan 2013. Liu menyertai misi Shenzhou VII pada tahun 2008. Don adalah angkasawan termuda dalam misi itu, dan ini adalah penerbangan angkasa pertamanya. Masing-masing dari mereka telah melatih lebih dari 6.000 jam untuk teknologi stesen angkasa, aktiviti di luar kabin, kawalan lengan robot, psikologi dan kehidupan kerja di orbit.

Ketiganya dijangka berada di angkasa selama tiga bulan, menyelesaikan sejumlah tugas termasuk membantu memasang stesen angkasa, melakukan aktiviti ekstravehikular dan penyelenggaraan di orbit, dan memeriksa sistem sokongan hidup yang diperbaharui.

“Berbanding dengan misi stesen angkasa sebelumnya, misi ini lebih lama dan lebih mencabar. Kita perlu membina modul teras dan melakukan serangkaian ujian teknologi utama,” kata Nie kepada wartawan pada pertemuan itu pada hari Rabu.

Modul teras Tianhe dilengkapi dengan 3 bilik tidur bebas dan 1 bilik mandi, yang menyediakan ruang untuk angkasawan tiga kali lebih banyak daripada makmal angkasa Tiangong-2. Lebih daripada 120 makanan aeroangkasa dengan pemakanan seimbang dan jangka hayat yang panjang telah disediakan untuk mereka. Kawasan sukan dilengkapi dengan treadmill dan basikal. Panggilan video dan e-mel antara stesen angkasa dan Bumi akan tersedia. Sistem sokongan kehidupan regeneratif di modul teras akan berfungsi untuk memastikan bahawa angkasawan boleh tinggal di orbit untuk masa yang lama.

Hou Yongqing, timbalan ketua pereka sistem stesen angkasa Fifth Academy of Aerospace Science and Technology Corporation, mengatakan, “Stesen angkasa China dijangka berada di orbit sekurang-kurangnya 10 tahun. Kami telah melakukan banyak ujian untuk memastikan jangka hayat, kebolehpercayaan, pemeliharaan dan keselamatan dari awal reka bentuk..”

Pelancaran ruang angkasa China menarik perhatian besar dari masyarakat antarabangsa bulan lepas. Sebelum itu, bangkai roket yang membawa Tianhe ke angkasa jatuh kembali ke Bumi, dan para pegawai tidak meramalkan tapak pendaratan yang diharapkan sehingga beberapa minit terakhir,ReutersLaporan.

Merujuk kepada kebarangkalian kerosakan tanah yang disebabkan oleh serpihan dari tahap atas kapal angkasa berawak, Ji Qiming, penolong pengarah Pentadbiran Angkasa China, mengatakan pada hari Rabu, “Kemungkinan ini sangat rendah kerana sebahagian besar bahagian atas kapal angkasa akan terhakis dan musnah ketika mereka kembali ke atmosfera”.

China telah menjadikan penerokaan ruang angkasa sebagai keutamaan dan bertujuan untuk menjadi kekuatan angkasa pada tahun 2030. Shenzhou 12 akan menjadi yang ketiga dari 11 misi yang dirancang untuk fasa pembinaan stesen angkasa tiga kabin dari 2021 hingga 2022.

Kapal angkasa kargo Tianzhou-3 dan misi berawak Shenzhou-13 akan disiapkan pada bulan September dan Oktober masing-masing. Dua modul eksperimen bernama “Wentian” dan “Mengtian” dijangka dilancarkan pada tahun 2022. Rover Zhu Rong, yang diberi nama Vulcan China, berjaya mendarat di Marikh pada bulan Mei, menjadikan China sebagai negara kedua yang berjaya menyelesaikan misinya.

Lihat juga:China Zhu Rong Rover Mendarat di Marikh

Banyak negara dan wilayah telah menyatakan kesediaan mereka untuk bekerjasama dengan China dalam penerokaan angkasa lepas. Sejak 2016, Beijing telah bekerjasama dengan Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Hal Ehwal Luar Angkasa, meminta projek eksperimen koperasi dari semua negara anggota PBB. Sembilan projek di 17 negara telah dipilih. China juga telah melakukan pertukaran dua hala dengan Perancis, Itali, Pakistan dan negara-negara lain untuk melakukan eksperimen ruang dalam fizik asas dan perubatan aeroangkasa.