China Esports Weekly: LoL Esports Manager Dapatkan Persetujuan Permainan, ImbaTV untuk Mengadakan Kejohanan Jemputan Berani

Industri e-sukan China semakin perlahan sejak seminggu laluTencentBeberapa perkongsian dan rancangan yang akan datang diumumkan pada Sidang Kemuncak Global Esports tahunannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkembangan baru dalam industri permainan China yang perlu diperhatikan minggu ini.

Pada 26 Jun, Final Split Spring 2021 Kings Professional League (KPL) berakhir di Stadium Pusat Sukan Shanghai Jing’an. Dalam pertandingan itu, pasukan e-sukan Nanjing, Hero menewaskan lawan mereka, TTG dalam tujuh perlawanan. Pada akhirnya, “Heroes” menerima hadiah 5.5 juta yuan ($850,000)-bahagian terbesar dari jumlah keseluruhan 18.8 juta yuan ($2.91 juta). Acara ini dihoskan bersama oleh Tencent dan penyedia penyelesaian e-sukan China VSPN.

Antara tajuk utama dalam industri eSports China: 43 permainan, termasuk pengurus eSports League of Legends Riot Games, mendapat kelulusan import dari pihak berkuasa China; Syarikat pengeluaran domestik ImbaTV mengumumkan bahawa ia akan menjadi tuan rumah pertandingan Valorant dalam talian; Ping An Bank membuka cawangan tema e-sukan stesen B di Shanghai; Tencent telah memutuskan untuk menangguhkan Kejuaraan Dunia Elite Peacekeeping pada 31 Julai; Tencent Lightspeed Quantum Studios Group membuka studio permainan di California.

Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Nasional China meluluskan 43 lesen permainan yang diimport

Pada 28 Jun, pegawai Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Nasional (NPPA) mengumumkan melalui laman web rasmi bahawa pengawal selia telah meluluskan 43 permainan yang diimport, termasuk “League of Legends Esports Manager” Riot Games, “Mario + Rabbi Kingdom Battle” Ubisoft, “Marvel Duel” Marvel Entertainment, dll. Harus diingat bahawa senarai itu merangkumi 30 permainan mudah alih, enam permainan PC, empat permainan Switch, dan permainan pertama PS5, “Sack Boys: Big Adventure”.

Dari segi e-sukan, pengurus e-sukan LoL yang dikembangkan oleh Riot Games akan dikeluarkan dan dikendalikan oleh Tencent untuk pasaran China. Ini menandakan permainan mudah alih Riot Games kedua yang dilesenkan di China tahun ini, setelah League of Legends Wild Rift.

Menurut akaun Weibo rasmi pengurus e-sukan LoL, permainan ini akan menampilkan semua pasukan, pemain dan bakat di layar dari liga profesional League of Legends. Maklumat lanjut mengenai permainan tidak didedahkan.

ImbaTV tuan rumah pertandingan berani: Invitational Fearless

ImbaTV, penganjur acara dan syarikat produksi China, mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia akan menjadi tuan rumah pertandingan keberanian dalam talian. Dikenali sebagai Invitational of Fearless, acara yang akan berlangsung dari 8 hingga 25 Julai ini akan menampilkan 16 pasukan profesional termasuk organisasi e-sukan terkemuka China, Weibo, All Gamers, Invide Games (IG) dan Edward Games (EDG). Di samping itu, acara ini akan disiarkan secara langsung di pelbagai platform, termasuk Twitch, Douyu, Huya dan Station B.

Bagaimanapun, ImbaTV dan pengendali e-sukan Valorant dari China, TJ Sports tidak mendedahkan butiran mengenai tahap hadiah yang boleh dipertandingkan. Sebab yang paling mungkin ialah permainan ini belum diluluskan oleh NPPA untuk permainan.

Dibangunkan oleh Riot Games, Valorant adalah salah satu permainan eSports FPS yang paling popular di dunia. Pada bulan Mei, Riot Games menjadi tuan rumah Kejuaraan Antarabangsa Valorant pertama-Valorant Tahap 2 Masters bernilai $600,000-di Reykjavik, Iceland, di mana Grand Final (Sentinel vs Fnatic) memperoleh rata-rata lebih dari 800,000 penonton di seluruh dunia, menurut data yang dianalisis oleh Stream Hatchet. Namun, untuk Riot Games, TJ Sports dan Tencent, masih ada jalan panjang untuk mengembangkan ekosistem eSports yang lestari dan berani di China.

Lihat juga:“China E-Sports Weekly”: Konvensyen Anti-Pembetulan E-sukan Tencent Diumumkan, 6 Bandar Dipilih ke Kejohanan Dunia HoK

Berita e-dagang lain:

  • Pada 28 Jun,Stesen BE-Sports mengumumkan bahawa mereka telah bekerjasama dengan Ping An Bank untuk membuka cawangan bank bersama pertama di Jinke Road, Shanghai. Stesen B e-sukan Chen Youyou menghadiri upacara pembukaan.