China Electronics Weekly: Agensi antitrust China menamatkan penggabungan Douyu Huya, BYD Auto menaja eStar.pro

Minggu lalu sangat penting bagi industri eSports China, ketika agensi antimonopoli negara itu menghentikan penggabungan dua syarikat siaran langsung permainan terbesar di China, Douyu dan Huya. Kedua-dua platform siaran langsung dikendalikan oleh konglomerat China Tencent Holdings, yang akan memiliki 70% bahagian pasaran dalam segmen permainan langsung jika penggabungan itu berlanjutan.

Di samping itu, terdapat sedikit penajaan dalam industri e-sukan China, termasuk penajaan kenderaan tenaga baru China dan satu lagi perjanjian penajaan bukan tempatan oleh syarikat sukan dan kecergasan AS.

Tajuk utama lain dalam industri eSports China termasuk:

-Reuters melaporkan Estar Game Victory V (ESV5) yang berpangkalan di Wuhan bergabung dengan organisasi e-sukan yang berpangkalan di Sweden, Pajama Ninja;

– Syarikat pengeluaran e-sukan Imba TV dan Huya menandatangani perjanjian kerjasama eksklusif;

-Hyperice menandatangani perjanjian penajaan dengan organisasi e-sukan China, B Station Games (BLG);

-Grup studio Tencent TiMi mengungkapkan agihan hadiah untuk kompetisi Kings of Glory World Champions Cup.

Pentadbiran Pengawasan Pasar Negeri China menghentikan penggabungan Douyu Huya kerana siasatan antimonopoli

Pada 10 Julai, Pentadbiran Pengawasan Pasar Negeri China (SAMR) mengumumkan bahawa penggabungan platform siaran langsung China Douyu dan Huya akan dihentikan setelah siasatan antimonopoli. Diketuai oleh Tencent, penggabungan itu dijangka menguasai 70% bahagian pasaran dalam segmen permainan langsung China.

“Kami akan mematuhi keputusan dengan sungguh-sungguh, secara aktif mematuhi berbagai persyaratan peraturan, beroperasi sesuai dengan undang-undang dan peraturan, dan dengan sungguh-sungguh memenuhi tanggung jawab sosial kami,” kata Tencent.

Di samping itu, lembaga pengarah Huya dan Douyu membatalkan kelulusan pampasan dividen tunai untuk penggabungan itu, yang pada asalnya akan membayar kira-kira $200 juta untuk pemegang saham Huya dan kira-kira $60 juta untuk pemegang saham Douyu.

Penggabungan Douyu dan Huya adalah kunci bagi Tencent untuk mempertahankan kedudukan utamanya dalam bidang streaming langsung dari stesen Douyin dan B ByteDance. Malah, Tencent juga merancang untuk menambahkan platform permainan live streaming sendiri, Penguin E-sports, ke Douyu melalui perjanjian bernilai $500 juta.

Lihat juga:Pengatur pasaran tertinggi China melarang penggabungan streaming permainan video Tencent Huya, Douyu

Pada bulan Mei tahun ini, Douyu dan Huya mengeluarkan laporan kewangan suku pertama mereka. Jumlah pendapatan kedua-dua syarikat adalah AS $740 juta.

Tiga hari selepas penamatan penggabungan, Huya mengumumkan penandatanganan perjanjian perkongsian eksklusif dengan ImbaTV, sebuah syarikat produksi e-sukan China. Kemitraan tersebut diharapkan dapat memperkuat konten e-sport Huya di kompetisi Dota2, CS:GO, dan PUBG. Perniagaan hosting acara ImbaTV tertumpu pada produk eSports ikonik Valve, Dota 2 dan CS:GO. Syarikat itu juga memiliki jenama kejohanan Dota 2 iaitu Starladder ImbaTV League (SL-i League) bersama penganjur kejohanan Ukraine, Starladder.

Mengenai PUBG, mendapatkan penganjur acara pihak ketiga untuk mengadakan pertandingan di China mungkin lebih bermasalah daripada pada pandangan pertama, kerana versi PC permainan belum mendapat persetujuan permainan di China.

Oleh itu, transaksi eksklusif antara Huya dan ImbaTV juga mencerminkan sikap Huya terhadap hubungan Douyu dari sekutu kepada pesaing. Huya juga kini mempunyai perjanjian hak media lima tahun eksklusif untuk League of Legends Professional League (LPL), League of Legends Development (LDL) dan acara All-Star permainan.

BYD Auto menaja pasukan KPL eStar.Pro

Pada 15 Julai, syarikat automotif China BYD mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian penajaan dengan eStar.Pro, pasukan Kings Professional League (KPL) yang berpangkalan di Wuhan, sebagai rakan automotif strategik pasukan itu.

Pro adalah bahagian King of Glory dari syarikat e-sukan China Estar Gaming Victory Five (ESV5). Pada tahun 2020, Estar Gaming yang berpangkalan di Wuhan bergabung dengan Shengli V yang berpangkalan di Shenzhen dan membentuk usaha sama ESV5 di Wuhan. Oleh kerana mana-mana syarikat hanya mempunyai satu pasukan dalam LPL, Estar Gaming menjual francais LPLnya kepada Guangzhou Neking Group dan menamakannya sebagai UP. Kemenangan 5 mengekalkan tempatnya di LPL.

Harus diingat bahawa BYD juga merupakan penaja kereta Victory 5. Dalam sejarah Raja, eStar.Pro adalah pasukan terbaik yang memenangi beberapa kejuaraan KPL dan juga penghormatan Piala Juara Dunia Raja 2019.

BYD Automobile kini memberi tumpuan kepada pembuatan kenderaan tenaga baru. Baru-baru ini, BYD melaporkan bahawa syarikat itu menjual 51,015 kenderaan pada bulan Jun. Antaranya, 81.1% berasal dari kenderaan tenaga baru dan 18.9% berasal dari kenderaan bahan bakar.

Berita e-dagang lain:

  • Pada 9 Julai, Reuters melaporkan bahawa organisasi e-sukan Sweden Pajama Ninja merancang untuk bergabung dengan syarikat e-sukan China ESV5. Satu sumber memberitahu Reuters bahawa kedua-dua syarikat itu menjangkakan “jumlah pendapatan melebihi 400 juta yuan (AS$62 juta) pada 2021.”
  • Pada 15 Julai, syarikat sukan dan kecergasan Amerika Hyperice mengumumkan penandatanganan perjanjian penajaan dengan pasukan LPL China B Station Game (BLG) untuk menjadi rakan teknologi pemulihan pasukan. Syarat dan tempoh kewangan transaksi tidak didedahkan.