“China E-sports Weekly”: Perancangan Sidang Kemuncak Tahunan Tencent Global E-sports 2021, 2020 World E-sports menyumbang AS $4.6 juta kepada ekonomi Shanghai

Minggu lalu sangat penting bagi industri e-sukan China, terutama Tencent e-sukan. Bukan hanya penerbit permainan yang mendedahkan rancangan mereka untuk acara dan sidang kemuncak perniagaan eSports, tetapi acara eSports China telah mencapai hasil yang kukuh, menurut laporan rasmi China yang baru.

Acara panas dalam bidang e-sukan nasional termasuk: Tencent e-sports sekali lagi bekerjasama dengan Pemerintah Provinsi Hainan untuk menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak E-sukan Global Tencent tahunan di Hainan pada 16 Jun; Biro Sukan Shanghai mengiktiraf Kejohanan Dunia Leauge of Legends 2020 sebagai acara sukan kedua paling berpengaruh di bandar; Global E-sports Alliance yang disokong oleh Tencent mengumumkan rancangan untuk “Global E-sports Game (GEG)” yang akan diadakan di Singapura, Istanbul dan Riyadh dalam tiga tahun akan datang; Tencent, sebaliknya, menamakan Wild Rift Pro Leauge (WPL) untuk pertandingan League of Legends: Wild Rift Valley teratas di China.

Rancangan Sidang Kemuncak Tahunan E-sukan Global Tencent 2021 Diumumkan

Pada 11 Mei, Tencent E-sports mengumumkan rancangan untuk “Sidang Kemuncak Tahunan E-sukan Global Tencent“, yang akan diadakan di Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Haikou di Pulau Hainan, China. Tencent sering mengungkapkan rancangan e-sukannya untuk industri e-sukan China di acara-acara.

Sidang kemuncak ini akan terus ditaja bersama oleh Pemerintah Provinsi Hainan dan Tencent E-sports. Eksekutif, pemimpin dan pakar dari industri e-sukan, sukan, dan teknologi akan turut serta.

Sidang kemuncak itu akan dibahagikan kepada tiga bahagian: Sidang Kemuncak Pemimpin E-sukan Global, Persidangan Tahunan E-sukan Tencent, dan Kumpulan Perbincangan Industri E-sukan.

Lihat juga:Tencent E-sports bekerjasama dengan Rolls-Royce, McLaren, Sony, 361 ° QQ Extreme Speed E-sports

Biro Sukan Shanghai: Peringkat Pertandingan Sukan Dunia 2020, Shanghai menduduki tempat kedua dalam acara sukan paling berpengaruh pada tahun 2020

Pada 12 Mei, Shanghai Sports Bureau (SSB) mengeluarkan laporan tahunan “Acara Sukan Paling Berpengaruh”, mengenal pasti Shanghai Marathon (# 1) dan League of Legends World Championship (# 2) sebagai yang paling berpengaruh di bandar ini tahun lalu. Dua acara sukan. Laporan itu menyenaraikan 15 acara sukan, di mana 5 daripadanya adalah acara e-sukan, termasuk e-sukan dunia 2020 (# 2), e-sukan Shanghai Masters (# 6), Guardians of Peace Elite World Champions Cup (# 7), Leauge of Legends Pro League (LPL) Spring (# 10) dan Summer (# 13).

Biro Perangkaan Nasional juga mendedahkan bahawa Shanghai Marathon secara langsung menyumbang 49.4 juta yuan ($7.67 juta) kepada ekonomi, 5.28 juta yuan ($820.000) dalam cukai, dan mewujudkan 607 pekerjaan. Sementara itu, World 2020 menyumbang lebih daripada 30 juta yuan (AS $4.6 juta) kepada ekonomi, cukai 3.21 juta yuan (AS $485,000) dan 364 pekerjaan.

Menurut “Esports Observer”, pada tahun 2019, Riot Games melaporkan bahawa final musim bunga League of Legends Europe Cup (LEC) telah menyumbang $2.6 juta kepada ekonomi tempatan Rotterdam hanya dalam dua hari.

Semasa wabak ini, e-sukan telah membuktikan nilai ekonominya. Sebagai salah satu bandar antarabangsa terbesar di dunia, Shanghai telah menunjukkan keyakinannya dengan melabur dalam pelbagai kemudahan dan menganjurkan pertandingan antarabangsa peringkat tinggi. Awal tahun ini, syarikat harta tanah China SuperGen Group melancarkan pembinaan Pusat E-Sukan Budaya dan Kreatif Antarabangsa Shanghai bernilai $1.55 bilion. Pembinaan dijangka selesai pada tahun 2023, mewujudkan 2K pekerjaan yang berkaitan dengan e-sukan.

Berita perniagaan eSports lain: