China E-sports Weekly: Pemilik Wolves Fosun Sports melabur dalam genius jahat, Uzi dan Fan Chengcheng menubuhkan pasukan e-sukan UFG

Industri e-sukan China mengalami sedikit pergolakan minggu lalu ketika Taufan Yingfa melintasi Shanghai, menyebabkan penangguhan sejumlah pertandingan e-sukan, termasuk liga profesional League of Legends. Selain itu, beberapa bandar di China terjejas teruk akibat wabak koronavirus baharu di bandar Nanjing, China. Sejumlah pertandingan e-sukan luar talian, seperti Tencent‘s Peace Elite Super Cup di Mercedes-Benz Arena di Shanghai, telah meningkatkan tahap sekatan pneumonia mahkota barunya.

Sebagai tambahan kepada force majeure semula jadi, industri ini telah melihat beberapa perjanjian kerjasama utama, termasuk organisasi eSports yang sudah lama wujud dan salah satu nama terbesar dalam industri ini, Ken “uzi” Zihao.  

Tajuk utama lain dalam industri eSports China termasuk:

-Global e-Sports Alliance yang didukung Tencent mengonfirmasi tiga juara utama e-sports di Singapore 2-21 Global e-Sports Games.

-Pasukan Dota 2 China, Aster menyumbangkan hadiah kejuaraan i-League sebanyak RMB 600,000 untuk usaha bantuan banjir di Henan.

-TiMi Studios bekerjasama dengan penyanyi Hong Kong, Deng Ziqi untuk lagu tema Piala Dunia Glory of the King  

Pemilik Wolves China Fosun Sports melabur dalam genius jahat 

Fosun Sports Group, cabang sukan Fosun International Ltd, syarikat induk kumpulan multinasional China, mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah memperoleh saham minoriti dalam organisasi eSports Evil Genius (EG) yang berpusat di Seattle, yang bernilai pasukan itu pada $255 juta setelah pelaburan itu.  

Perjanjian itu membawa kepada perkongsian strategik antara Wolves, pasukan Liga Perdana Fosun, dan EG. Logo kedua-dua pasukan akan muncul pada jersi kedua-dua pasukan. Di samping itu, Wolves dan Fosun mengatakan bahawa mereka akan berkomitmen untuk menyediakan EG dengan pangkalan latihan dan kemudahan tempatan di China sekiranya mereka layak ke kejuaraan dunia League of Legends di China akhir tahun ini.

Syarat kewangan perjanjian itu tidak diungkapkan, tetapi kedua-dua pasukan bersetuju untuk membuat kandungan dalam bahasa Inggeris dan Mandarin untuk pasaran eSports Asia dan bekerjasama dalam penajaan dan barang berjenama bersama.

Ditubuhkan pada tahun 1877, Wolves adalah salah satu pasukan bola sepak bersejarah di England. Pasukan ini telah dibeli sepenuhnya oleh Fosun Sports Group pada tahun 2016 dan kembali ke Liga Perdana pada tahun 2018 sebagai salah satu pasukan biasa.

Ditubuhkan pada 1999, EG pernah bertanding dalam beberapa kejuaraan e-sukan dunia termasuk League of Legends, Dota 2 dan CS:GO. Organisasi ini memenangi pertandingan antarabangsa bernilai $18.4 juta untuk Dota 2 2015 dan mempunyai francais dalam League of Legends Championship Series (LCS), pertandingan League of Legends teratas di Amerika Utara.  

Uzi dan Sung Sung Fan membentuk League of Legends Wild Rift Team “Uzi Fan Gaming”

Pada 25 Julai, Sword “Uzi” Zihao, salah seorang pemain League of Legends terbaik di dunia, mengumumkan bahawa dia telah bekerjasama dengan penyanyi China Fan Chengcheng untuk menubuhkan sebuah organisasi e-sukan bernama Uzi Fan Gaming (UFG). Organisasi ini akan diadakan di daerah Minhang dan sebagai langkah pertama ke League of Legends: Wild Rift, juara eSports mudah alih di Riot Games.  

Fan Chengcheng adalah adik lelaki Fan Bingbing, salah seorang pelakon terkaya di China. Beliau juga merupakan ahli boy band China NEXT dan mempunyai lebih daripada 25 juta pengikut di Weibo.  

Selepas OPPO, pengeluar telefon pintar terkemuka di China, menandatangani perjanjian kerjasama strategik dua tahun antara China Wild Rift eSports dengan TJ Sports, beberapa organisasi eSports China telah menubuhkan bahagian Wild Rift mereka, termasuk FunPlus Phoenix, Edward Gaming, Victory Five dan TOP esports. Reno 6 Pro + OPPO akan berfungsi sebagai peralatan rasmi untuk kejohanan Wild Rift teratas di China, Wild Rift Professional League (WPL).

Pembangun Wild Rift Riot Games dimiliki sepenuhnya oleh Tencent. Pada 28 Julai, Sensor Tower melaporkan bahawa Riot Games telah memperoleh lebih daripada $100 juta dari permainan mudah alihnya “Wild Crack”,” Team Battle Tactics”, dan “Runner Legend”. Wild Rift telah dimuat turun 46.3 juta kali di seluruh dunia, dan anggaran pendapatan permainan Riot melebihi $64.7 juta.

Lihat juga:China E-Sports Weekly: Riot Games mengenal pasti lima bandar China untuk menjadi tuan rumah LoL World, IQOO bergabung dengan Tencent e-Sports Technology Alliance

Berita e-dagang lain:

  • Pada 25 Julai, pasukan China Dota 2 Aster memenangi kejuaraan i-League di Shanghai. Walaupun pertandingan membatalkan acara luar talian dengan penonton langsung kerana Taufan In-fa, pasukan dengan cepat menyumbangkan hadiah 600,000 yuan ($92,500) untuk usaha bantuan banjir di Provinsi Henan. Secara keseluruhan, pasukan Aster menyumbangkan 800,000 yuan ($12,300) kepada wilayah Henan.  

Pada 27 Julai, penyanyi Hong Kong Deng Ziqi mengumumkan kolaborasi “Glory of the King” dengan TiMi Studio Group. Dia akan menulis lagu tema yang diilhamkan oleh e-sukan untuk Piala Juara Dunia “Glory of the King”. Hadiah pertandingan adalah 50 juta yuan ($7.74 juta), dan final akan diadakan pada 26 Ogos di Pusat Sukan Olimpik Nasional Beijing.