China E-sports Weekly: Media sukan China “Sports Weekly” bergabung dengan Peace Elite League, selebriti China Huang Zitao melabur dalam GK Gaming

Sepanjang minggu lalu, beberapa rakan kongsi dan penaja penting telah muncul dalam industri e-sukan China. Glory of the King of China dan adegan persaingan elit penjaga perdamaian telah menarik pelaburan dari industri media dan hiburan tradisional.

Dalam kisah teratas industri e-sukan China, media sukan tradisional China Titan Sports Media Group memperoleh pasukan elit pengaman perdamaian China GM5 dan menukar namanya menjadi Titan E-sports Club (TEC) kerana penyertaannya dalam Peace Elite League (PEL) 2021 yang akan datang; GK Gaming, pasukan Glory of Kings yang berpangkalan di Foshan, melantik penyanyi dan pelakon China Huang Zitao sebagai co-CEO dan rakan kongsi.

Lihat juga:“China E-Sports Weekly”: Bekas pemain League of Legends Uzi bergabung dengan Elephant Goose Media, Tencent mengumumkan pertandingan taktik pasukan $26,000

Media sukan tradisional Cina “Sports Weekly” menyertai 2021 Peace Elite League

Minggu lalu, Sports Weekly Media Group, salah satu media sukan China yang paling berpengaruh, mengumumkan bahawa anak syarikatnya Hunan Sports Weekly memperoleh pasukan elit pengaman Cina GM5 dan menukar namanya kepada Titan E-Sports Club (TEC). TEC akan bersaing untuk musim pertama PEL 2021 yang akan datang.

Sports Weekly, anak syarikat Sports Weekly Media Group, ditubuhkan pada tahun 1988 dan merupakan akhbar sukan terbesar di China. Ia juga memiliki majalah Cina seperti “Football Weekly”,” All Sports”, “Slam”,” Car Picture”, “Milk” dan sebagainya.

PEL adalah acara profesional elit pengaman perdamaian China (PUBG Mobile versi Cina) yang dikendalikan oleh Tencent Games dan syarikat e-sukan China VSPN. Menurut VSPN, musim pertama PEL 2021 yang akan datang akan mempunyai kumpulan bonus 200 juta yen ($30 juta). Di samping itu, pada tahun 2020, PEL telah mengumpulkan lebih daripada 26 juta penonton bebas harian dan 14.1 bilion jumlah paparan kandungan e-sukan. Inilah kali pertama PEL telah menarik gergasi media sukan tradisional di China.

Bintang pop Korea Selatan Huang Zitao bergabung dengan GK Gaming sebagai co-CEO

Pada 9 Mac, agensi e-sukan yang berpangkalan di Foshan GK Gaming (GK) mengumumkan bahawa agensi itu melantik penyanyi dan pelakon China Huang Zitao sebagai co-CEO dan rakan kongsi. Syarat kewangan transaksi tidak didedahkan.

Ditubuhkan pada tahun 2016, GK adalah salah satu daripada 18 pasukan yang mengambil bahagian dalam kejohanan francais kehormatan raja teratas China, Kings Professional League (KPL). Ia juga mempunyai rumah di Foshan, China.

Huang Zitao adalah selebriti Cina ke-37, penyanyi popular, rapper, pelakon, dan model dalam Senarai Selebriti Forbes China 2020. Selebriti tidak asing dengan komuniti permainan. Pada tahun 2017, penyanyi Mandopop kelahiran Singapura, DJ Lin mengasaskan organisasi e-sukannya, Still Moving Under Gunnfire (SMG) dan bertanding di PUBG dan PUBG Mobile. Selain itu, rapper, penyanyi, dan penari Hong Kong Wang Jiaer juga melabur dalam organisasi e-sukan China Victory Five (V5) pada tahun 2020.

Berita Perniagaan E-Sukan Lain:

  • Organisasi e-sukan China LGD Gaming mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian penajaan dengan LG Electronics untuk menaja pasukan League of Legends. Syarat kewangan transaksi tidak didedahkan. Tujuan kerjasama ini adalah untuk meningkatkan pengalaman permainan pemain dan mempromosikan kerjasama dengan pasukan LGD melalui produk LG.
  • Pada 11 Mac, organisasi e-sukan Eropah Fnatic mengumumkan bahawa perjanjian perkongsian dua tahunnya dengan jenama telefon pintar Cina OnePlus telah berakhir secara rasmi. Pengguna masih boleh menggunakan fungsi dan fungsi yang sama, tetapi nama baru adalah “Mod Permainan Profesional”, bukan” Mod Fnatic”. OnePlus juga merupakan penaja organisasi e-sukan Cina Suning Games (SN).