“China E-Sports Weekly”: Konvensyen Anti-Pembetulan E-sukan Tencent Diumumkan, 6 Bandar Dipilih ke Kejohanan Dunia HoK

Industri eSports China telah menyaksikan beberapa perkembangan penting dalam seminggu terakhir, terutama berkaitan dengan permainan eSports Tencent, termasuk Glory of the Kings, Peacekeeping Elite, League of Legends dan Crossfire.

Di samping itu, Final Split Spring King Honor akan diadakan pada hari Sabtu di Stadium Pusat Sukan Shanghai Jing’an. Pasukan e-sukan Hero dari Nanjing dan TTG dari Guangzhou akan bermain tujuh perlawanan, dengan pemenang menerima hadiah 5.5 juta yuan ($850,000).

Pasukan eSports Dota 2 China mungkin menghadapi masalah untuk bersaing dalam acara tahunan Dota 2 bernilai $40 juta, International (TI10) di Stockholm, Sweden. Pada 21 Jun lalu, pembangun Dota 2, Valve mengeluarkan kenyataan mendedahkan Persekutuan Sukan Sweden tidak mengiktiraf e-sukan sebagai sukan rasmi. Oleh itu, sukar untuk mendapatkan visa untuk semua pemain, meriam dan kakitangan untuk pergi ke Sweden untuk kejohanan.

Valve telah mula mencari tempat lain di Eropah untuk menjadi tuan rumah TI10, salah satu acara antarabangsa terbesar yang dianjurkan oleh e-sukan China tahun ini. Empat pasukan China sudah mengesahkan kelayakan termasuk Invictus Gaming, Vici Gaming, Team Aster dan PSG.LGD.

Tajuk utama dalam industri e-sukan China termasuk: Sejumlah pertandingan e-sukan yang berkaitan dengan Tencent bersetuju untuk menandatangani Konvensyen Tencent‘s E-Sports Against Going Ball Convention; TiMi Studio Group mengumumkan bahawa enam bandar di China akan menjadi tuan rumah Kings Honor World Championship Cup 2021; Syarikat e-sukan Singapura ONE esports dan TJ Sports menandatangani perjanjian kerjasama liga profesional League of Legends; Akhirnya, TiMi Studios menubuhkan pejabat permainan AAA di Seattle.

“Konvensyen Anti-Penipuan E-sukan Tencent” diumumkan

Pada 16 Jun, Hou Ying, naib presiden permainan Tencent dan pengurus besar e-sukan Tencent, mengumumkan bahawa syarikat itu telah menyusun dokumen yang disebut “Konvensyen Anti-Pembetulan E-sukan Tencent” dalam usaha untuk membantu menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan ekosistem e-sukan syarikat. 13 acara e-sukan yang berkaitan dengan Tencent, termasuk LPL, PEL, KPL, dan CFPL, menandatangani konvensyen tersebut, meminta pemain dan pasukan untuk menghormati keadilan e-sukan.

Hou berkata konvensyen itu termasuk sistem ‘blacklist database’ yang dibangunkan Tencent, yang akan merekodkan semua pemain, pengurus pasukan dan kakitangan yang terlibat dalam mengatur perlawanan, memastikan mereka tidak dapat menyertai semua pertandingan dan hiburan e-sukan berkaitan Tencent.

Ketua Pegawai Eksekutif TJ Sports, wakil LPL Bobby Jin, penerbit CrossFire, wakil CFPL Abner Chen, Presiden KPL Zhang Meng, dan Presiden PEL Liao Lei semuanya muncul dalam video pengumuman yang dikeluarkan oleh Tencent.

Bola palsu adalah masalah yang menghancurkan bagi banyak juara eSports. Pada bulan April tahun ini, pengendali China League of Legends TJ Sports mengumumkan hasil siasatan mengatur perlawanan selama dua bulan terhadap League of Legends Development League (LDL). Akhirnya, tiga pemain LPL dan 36 staf berkaitan LDL dihukum kerana melanggar peraturan membabitkan mengatur perlawanan. Bagi pemain LPL, Zhou “Bo” Yang Bo dan Wang “Teeen” Yao Ji mengenakan penggantungan global selama 4 bulan, dan Xiang “Blessing” Yitong mengenakan penggantungan global selama 12 bulan.

Selain League of Legends, tim Dota 2 China, Newbee, juga dilarang secara permanen oleh Valve karena mengatur perlawanan. Pasukan dan lima pemain tidak dibenarkan menyertai semua pertandingan Dota 2 yang berkaitan dengan Valve dan Perfect World. Tim ini menjadi salah satu tim Dota 2 terbaik di dunia setelah menjuarai edisi 2014 Internasional.

Enam bandar China bakal tuan rumah Kejohanan Dunia Kings Honor 2021

Selepas Riot Games mengumumkan bahawa Kejohanan Dunia League of Legends akan diadakan di lima bandar raya China iaitu Shanghai, Qingdao, Wuhan, Chengdu dan Shenzhen, Tencent Timmy Studios mengumumkan bahawa enam bandar raya China akan menjadi tuan rumah Kings Honor World Champions Cup (KCC).

Enam kota tersebut-Shanghai, Nanjing, Chongqing, Qingdao, Wuhan dan Beijing-termasuk dalam “Jelajah Kota” KCC 2021. Acara itu, yang akan berlangsung pada 28 Ogos di Stadium Pusat Sukan Olimpik Beijing, akan menawarkan hadiah keseluruhan 50 juta yuan ($7.74 juta), kumpulan hadiah tertinggi dalam sejarah e-sukan.

Di samping itu, Timi Studios juga mengumumkan bahawa Glory of Kings Winter Champions Cup dinamakan semula sebagai Glory of Kings Challenger Cup dan akan diadakan di Hangzhou E-Sports Center pada akhir tahun ini.

Lihat juga:Tencent menuntut permainan “Glory of the King” kerana disyaki melanggar hak anak di bawah umur

Berita e-dagang lain:

  • Pada 22 Jun, ONE Esports, anak syarikat e-sukan ONE Championship, sebuah media sukan global yang berpusat di Singapura, mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian kerjasama media dengan TJ Sports untuk menjadi rakan media antarabangsa rasmi LPL. ONE Esports akan memberikan liputan dan publisiti untuk perpecahan musim panas LPL 2021 di luar daratan China.
  • Pada 24 Jun, TiMi Studios mengumumkan di Twitter bahawa syarikat itu telah membuka pejabat di Seattle yang memberi tumpuan kepada permainan AAA PC dan konsol FPS. Di samping itu, pejabat itu akan diketuai oleh Scott Warner (bekas pengarah permainan Ubisoft dan Electronic Arts).