China E-sports Weekly: Kerajaan China mengeluarkan standard kelayakan profesional e-sukan, Morris Garage menaja permainan stesen B

Dengan berakhirnya perayaan Tahun Baru Cina, perniagaan dibuka semula dan kebanyakan pekerja kembali bekerja dari rehat, momentum ekonomi China akan meningkat pada separuh kedua bulan Februari. Begitu juga, selepas seminggu aktiviti hangat, industri e-sukan China memulakan Tahun Ox dengan beberapa perkembangan menarik.

Kementerian Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial China mengeluarkan standard kelayakan untuk kemahiran vokasional e-sukan; Team Fire (Huobao E-sports) menjadi pasukan e-sukan profesional wanita pertama yang bertanding dalam Liga Raja G; Castrol bekerjasama dengan King Pro League sebagai penaja rasmi; Morris Garages bergabung dengan Bilibili Gaming (BLG).

Lihat juga:“China E-sports Weekly”: Beijing Universal Resort bekerjasama dengan Tencent,” League of Legends Wilderness Rift “diluluskan oleh permainan

Kerajaan China mengeluarkan standard kelayakan untuk kemahiran profesional e-sukan

Kementerian Buruh dan Keselamatan Sosial China mengumumkan sijil kelayakan kemahiran vokasional Standard untuk e-sukan dan enam profesion baru muncul. Menurut Kementerian Pendidikan, pengisytiharan aktiviti profesional e-sukan dan penyeragaman pengetahuan dijangka meningkatkan latihan vokasional dan pengenalan kemahiran, membuka jalan bagi industri e-sukan yang lebih matang, dengan kejelasan, ramalan dan konsistensi yang lebih besar.

Piawaian profesional perlu dibangunkan untuk profesional, dan piawaian profesional perlu dibangunkan oleh profesional untuk membimbing aktiviti dan membimbing pengamal bagaimana untuk menyediakan, membangun dan menilai. Tujuannya adalah untuk mempromosikan keseragaman dan membentuk matriks peraturan dan peraturan untuk menyokong daya maju dan kemampanan profesion.  

Pembebasan piawaian profesional untuk profesional e-sukan menunjukkan bahawa pihak berkuasa bertekad untuk melakukan yang terbaik dalam industri baru yang akan berkembang dengan ketara dalam tempoh 10 tahun akan datang. Sebagai salah satu ekonomi terbesar dan paling pesat berkembang di dunia, China meletakkan dirinya sebagai pemimpin dalam industri e-sukan global yang belum dikuasai oleh Barat.

Fire (Huobao E-sports) mengambil bahagian dalam G King League sebagai pasukan e-sukan profesional wanita pertama

Liga Pembangunan Liga Profesional Tencent‘s Kings (KPL) Kings G League (KGL) mengumumkan bahawa Team Fire (Huobao E-sports) menjadi pasukan wanita pertama yang bermain dalam liga. Dua lagi pasukan e-sukan yang baru sahaja layak, SZG dan XYG, akan muncul bersama Team Fire dalam pertandingan musim bunga yang bermula pada 9 Mac.

Dengan beberapa pengecualian, seperti Valorant Team MAJKL dari Cloud 9 Amerika Utara, Dignitas CS: GO dan Valorant Double Crown Team Dignitas Fe, peranan wanita dalam e-sukan profesional masih sangat tidak dikenali dan diremehkan. Promosi kebanyakan acara e-sukan biasanya hanya memberi tumpuan kepada keperluan dan keutamaan pengguna lelaki, dan banyak acara e-sukan tidak dioptimumkan untuk wanita kerana wanita sering dipinggirkan kerana tidak benar dan tidak konsisten.

Menambah pasukan semua wanita ke liga e-sukan yang didominasi lelaki boleh mempromosikan kehadiran wanita dalam e-sukan profesional. “Glory of Kings” membuat kemajuan yang luar biasa melalui usaha bersama untuk memasukkan wanita dalam permainan mereka sambil memastikan bahawa mereka yang bercita-cita menjadi pemain profesional akan disokong di tempat kejadian. Nampaknya lebih banyak sumber dan sokongan akan disediakan dan keputusan yang lebih sedar akan dibuat untuk mempromosikan profesionalisasi e-sukan wanita.

Berita Perniagaan E-Sukan Lain:

  • King Professional League (KPL) telah mencapai perjanjian penajaan dengan Castrol, jenama pelincir industri dan automotif British. Perkongsian itu akan meletakkan Castrol sebagai penaja minyak automotif rasmi perikatan.
  • Jenama kereta SAIC Morris Garage (MG) telah menandatangani perkongsian perniagaan dengan B Station Games (BLG) untuk bermain untuk pasukan League of Legends Professional League (LPL). Penajaan kereta eksklusif ini akan membolehkan MG meletakkan logo di bahu kanan jersi pasukan.