China E-sports Weekly: Hyperice menjadi rakan khas LPL, JD Games dan Intel menandatangani perjanjian penajaan tajuk dua tahun

Menjelang minggu musim panas ini, suhu di China sudah mulai meningkat, seperti berita perniagaan e-sukan di seluruh negara. Minggu lalu, beberapa jenama baru memasuki industri e-sukan China, termasuk penaja automatik pertama Victory 5.

Dalam konteks acara e-sport internasional (TI) Dota 2, empat tim Tionghoa–Invictus Gaming, Team Aster, Vici Gaming, dan PSG.LGD–semuanya berhasil lolos ke TI ke-10, di mana mereka akan bersaing merebut hadiah lebih dari Rp 40 juta.

Selain itu, Riot Games dan TJ Sports mengesahkan Liga Profesional Legends (LPL) akan menawarkan ‘empat slot kelayakan’ untuk Kejohanan Dunia di Shenzhen tahun ini hasil kemenangan Royal Never G Give Up (RNG) pada kejohanan jemputan pertengahan musim.

Salah satu berita paling hangat ialah: JD Games dan Intel menandatangani perjanjian penajaan tajuk dua tahun, dan Suning Games ditaja oleh Hewlett-Packard; Syarikat sukan dan kecergasan Amerika Hyperice menjadi rakan kongsi khas LPL ini; Pembuat kenderaan domestik BYD Automobile menandatangani perjanjian penajaan dengan pasukan LPL Victory Five yang berpusat di Shenzhen; Akhirnya, jenama minuman tenaga Monster Energy menandatangani perjanjian penajaan dengan e-sukan teratas.

Lihat juga:Pembuat kereta China BYD menghantar kereta elektrik pertama ke Norway

Hyperice taja LPL sebagai rakan kongsi khas

Pengendali China League of Legends TJ Sports telah menandatangani perjanjian penajaan dengan syarikat sukan dan kecergasan Amerika Hyperice, syarikat itu mengumumkan pada hari Isnin. Jenama ini akan menjadi rakan kongsi khas LPL, bersama dengan rangkaian perekrutan China Liepin.com, syarikat perkakasan Razer, jenama kerusi permainan AutoFull dan Intel.

Hyperice juga merupakan penaja teknologi pemulihan untuk pasukan NBA Los Angeles Lakers dan Liga Bola Sepak Nasional (NFL).

Kerjasama itu memulakan hari pertama perlumbaan musim panas LPL 2021 dan akan menyokong 17 pasukan LPL dengan menyediakan teknologi pemulihan pemenang anugerah Hyperice. Menurut perjanjian itu, Hyperice juga akan mendirikan “ruang pemulihan” yang disesuaikan di Daerah Hongqiao Shanghai untuk merancang program latihan dan pemulihan fizikal untuk kesihatan dan mobiliti pemain LPL.

“Dengan memperkenalkan teknologi pemulihan revolusi Hyperice ke pertandingan LPL, kami menjangkakan kerjasama ini akan diperluaskan kepada aspek pemulihan atlet dengan lebih meluas berbanding sukan tradisional. Dengan fokus pada kesehatan pemain, tujuan kami adalah untuk memperpanjang karier mereka dan membantu mereka meningkatkan permainan mereka ke tingkat berikutnya, “kata Philip So, Wakil Presiden TJ Sports dan Ketua Esports dan Pengembangan Bisnis Riot Games China.

Sebagai tambahan, TJ Sports mengumumkan senarai rakan kongsi umum untuk perpecahan musim panas LPL, termasuk rakan kongsi utama Mercedes-Benz, tiga rakan strategik Nike, Diary Mosleyan, Harbin Beer, dan sembilan rakan rasmi: Legion, Mobil Super, TCL, Wahaha, KFC, Junma, OPPO, Suning, TT Voice.

JD Games menandatangani tajaan tajuk dua tahun dengan Intel, HP menaja Suning Games

Minggu lalu, dua pasukan LPL platform e-dagang China-JD.com (JDG) dan Suning Games-menyambut penaja baru, Intel dan Hewlett-Packard. JDG, bahagian e-sukan JDG, menandatangani perjanjian penajaan tajuk dua tahun dengan Intel Corporation dan menamakannya semula sebagai “JDG Intel E-sports Club.”

Pada bulan Mei tahun ini, JDE, pasukan penjaga perdamaian elit JDG, menandatangani perjanjian penajaan tajuk yang serupa dengan Qualcomm Snapdragon dan menamakannya semula sebagai “JDE Snapdragon”. Nampaknya JDG mempunyai hubungan yang kuat dengan jenama mikrocip Amerika.

Di samping itu, Intel adalah salah satu rakan kongsi rasmi LPL, dan Snapdragon adalah salah satu daripada tiga rakan strategik Peace Elite League (PEL), bersama dengan War Horse minuman tenaga dan syarikat kereta Buick.

Syarat kewangan perjanjian itu tidak didedahkan, tetapi organisasi eSports AS TSM mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah menandatangani perjanjian penajaan 10 tahun, $210 juta dengan firma perdagangan cryptocurrency FTX, yang dinamakan semula sebagai TSM FTX.

Suning Games, unit LPL Suning.com, juga menandatangani perjanjian penajaan dengan jenama komputer riba Amerika Hewlett-Packard. Logo HP akan berada di bahu kanan jersi pasukan SN.

Perjanjian itu bertujuan untuk mempromosikan jenama komputer riba permainan baru HP, Victus. Hewlett-Packard Victus 7 dilengkapi dengan kad grafik Intel i7 11800h dan RTX3060 6GB dan boleh didapati di Suning.com dengan harga 7,699 yuan ($989).

Kedua-dua kelab e-sukan SN dan JDG Intel telah menunjukkan prestasi yang baik dalam pertandingan League of Legends di China. Pada acara e-sukan terbesar tahun 2020, League of Legends World Championship 2020, JDG dinobatkan sebagai juara LPL Spring Race 2020 dan SN sebagai naib juara.

Berita perniagaan eSports lain:

Pada 4 Jun, organisasi e-sukan yang berpangkalan di Shenzhen, Victory V (V5) mengumumkan bahawa syarikat itu telah menandatangani perjanjian dengan BYD Automobile, sebuah syarikat automotif yang berpangkalan di Shenzhen, untuk menaja pasukan LPL. Syarat kewangan perjanjian itu tidak dinyatakan. Penajaan ini bertujuan untuk Kejohanan Dunia League of Legends yang akan diadakan di Shenzhen pada 6 November.

Pada 4 Jun, organisasi e-sukan China TOP esports (TES) menandatangani perjanjian penajaan dengan jenama minuman tenaga Monster Energy. Logo penaja akan ditampilkan di bahu kiri jersi pasukan TES. Syarat kewangan perjanjian itu tidak dinyatakan.

Pada 4 Jun, pasukan pasukan Dota 2 China Aster (TA) mengumumkan penandatanganan perjanjian penajaan dengan jenama kerusi permainan DXRacer. Ini merupakan perjanjian penajaan pertama bagi pasukan Dota 2 pada tahun ini.