“China E-sports Weekly”: Chaochuang Education menyelesaikan pusingan pembiayaan, penyusunan semula JD Games

Minggu lalu, organisasi e-sukan China Royal Never Give Up (RNG) mengalahkan lawannya dengan dua kemenangan dalam lima perlawanan dalam League of Legends Midseason Invitational (MSI) di Iceland. Pasukan Korea Selatan DWG Kia memenangi kejuaraan dan menjadi LPL Pasukan pertama yang memenangi dua anugerah tertinggi MSI dalam sejarah.

Salah satu berita perniagaan terpanas dalam industri e-sukan China: SuperGen Education, sebuah syarikat pendidikan e-sukan domestik, mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan pusingan pembiayaan Siri A bernilai lebih dari $4.5 juta; Agensi e-sukan China JD Games (JDG) mengumumkan perubahan namanya dan merancang untuk membina rumah LPL baru di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing (BDA); Akhirnya, OPPO menandatangani perjanjian kerjasama selama tiga tahun dengan TJ Sports untuk League of Legends Wild Rift Valley Pro League (WPL).

Lihat juga:China E-sports Weekly: $7.7 juta Kejohanan Dunia HoK mendarat di Pusat Sukan Olimpik Beijing, Huya dan Douyu mengumumkan laporan kewangan suku pertama

SuperGen Education menutup pusingan Siri A yang tidak didedahkan

Pada 24 Mei, syarikat pendidikan e-sukan China SuperGenEducation mengumumkan bahawa ia telah menutup siri pembiayaan Siri A yang tidak didedahkan, yang diketuai oleh Shanghai Yuangui Assets. Dalam temu bual dengan pengendali e-sukan domestik Sports Money, pengasas SuperGen Group, Qiu Jitang mengatakan pusingan itu berjumlah lebih dari 30 juta yen ($4.5 juta).

Pada Februari 2021, SuperGen Education menandatangani kerjasama dengan Tencent E-sports untuk melepaskan kursus dalam talian yang berkaitan dengan e-sukan di platform siaran langsung Tencent Penguin E-sports.

SuperGen Group juga merupakan syarikat induk agensi e-sukan China, Edward Games (EDG). Pada bulan Januari tahun ini, syarikat itu melancarkan rancangan pembinaan $1.5 bilion untuk “Shanghai International Cultural and Creative E-Sports Center”.

Konsep “pendidikan e-sukan” berasal dari tahun 2014. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, lebih daripada 50 institusi pendidikan telah membuka pelbagai program ijazah e-sukan. Menurut statistik dari jabatan yang berkaitan, jurang bakat e-sukan domestik semasa telah meningkat menjadi sekitar 2 juta, termasuk tetapi tidak terhad kepada pengurusan operasi e-sukan yang serupa, bimbingan e-sukan, analisis, operasi media, penyuntingan video, ulasan dan jawatan lain.

JDG, rumah baru LPL berhampiran ibu pejabat Beijing JD, dijenamakan semula

Pada 23 Mei, JD.com (JDG), bahagian e-sukan gergasi e-dagang China JD.com, mengadakan acara ulang tahun keempat di Shanghai. Pada acara ini, organisasi mengumumkan penjenamaan semula jenama dan keputusan mereka untuk menempatkan rumah LPL di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing (BDA). JDG juga mengumumkan perjanjian kerjasama media sosial dengan Weibo pada sidang media tersebut.

Menurut Enni Xiao, naib presiden bahagian pemasaran JD, peningkatan jenama JDG akan merangkumi pasukan baru dan identiti jenama, serta “gerak isyarat” rasmi JDG. Konsep reka bentuk logo pasukan baru adalah lanjutan dari budaya pasukan JDG, dan juga bertujuan untuk menyatakan semangat berpasukan “berani dan tidak berani” organisasi. Dia juga menyebutkan bahawa JDG akan bekerjasama dengan beberapa IP komik di masa depan untuk membuat produk bersama.

Harus diingat bahawa JDG juga akan memindahkan pejabat dan ruang tamu pemain ke BDA, bersebelahan dengan ibu pejabat JD. Raksasa e-dagang menguruskan lebih daripada 50,000 pekerja di ibu pejabatnya, memberikannya sumber khalayak yang berpotensi setia.

Berita perniagaan eSports lain:

  • PENGELUAR telefon pintar China, OPPO memeterai perjanjian kerjasama strategik selama tiga tahun dengan TJ Sports bagi mengharungi League of Legends: Wild Crack Pro League pada 2021-2023. OPPO Reno6 Pro + akan berfungsi sebagai peralatan rasmi pertandingan.
  • WePlay Esports, penganjur acara Ukraine, akan menjadi tuan rumah Dota Pro Tour kedua, WePlay AniMajor bernilai $500,000, di Kiev dari 2 hingga 13 Jun. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai perubahan dalam jadual penerbangan Eropah, beberapa pasukan China menghadapi masalah mendapatkan visa perjalanan. Nasib baik untuk para peserta, WePlay menemui jalan keluar dengan mengatur penerbangan peribadi untuk semua pasukan.