China E-sports Weekly: $7.7 juta Kejohanan Dunia HoK mendarat di Pusat Sukan Olimpik Beijing, Huya dan Douyu mengumumkan laporan kewangan suku pertama

Minggu lalu, industri e-sukan China mengalami panas terik pada awal musim panas. Kerajaan Beijing mengeluarkan beberapa pengumuman e-sukan utama, yang membawa perubahan baru ke pasaran.

Salah satu berita popular dalam industri e-sukan China ialah: Piala Kejuaraan Dunia Raja 2021 bernilai $7.7 juta akan diadakan di Pusat Sukan Olimpik Beijing pada 28 Ogos; Huya dan Douyu mengumumkan laporan kewangan Q1 2021, dengan jumlah pendapatan AS $740 juta; Dou Yuxiao, Ketua Pegawai Eksekutif Elephant Bgoose Culture, dilaporkan ditahan; Agensi e-sukan China Evolution Power Gaming memperbaharui tajaannya dengan AutoFull.

Lihat juga:“China E-sports Weekly”: Perancangan Sidang Kemuncak Tahunan Tencent Global E-sports 2021, 2020 World E-sports menyumbang AS $4.6 juta kepada ekonomi Shanghai

Beijing menjadi tuan rumah Kejohanan Dunia Raja $7.7 juta di Pusat Sukan Olimpik

Final Kings Honor World Champions Cup (KCC) 2021 akan diadakan di Pusat Sukan Olimpik Beijing pada 28 Ogos 2021. Liu Shaojian, pengarah Pusat Pengurusan Aset Budaya milik Kerajaan Beijing, mengumumkan keputusan itu pada sidang media. Sebagai salah satu acara penting dalam acara “E-Sports Beijing 2021”, KCC 2021 akan dihoskan dan dikendalikan oleh Tencent dan penganjur acara VSPN. Jumlah hadiahnya adalah 50 juta yuan (kira-kira AS $7.77 juta), yang merupakan hadiah tertinggi dalam sejarah kehormatan raja., Juga termasuk e-sukan mudah alih.

Sebagai salah satu acara e-sukan mudah alih terbesar di China, KCC 2020 adalah acara e-sukan pertama yang memerangi wabak ini, membawa penonton secara langsung dengan kapasiti yang terhad. Pada Grand Final KCC 2020 di Cadillac Center, Beijing, TS Gaming melakar kemenangan mendebarkan 4-3 ke atas Dynamite Gaming. Pasukan juara membawa pulang 13.4 juta yuan ($1.9 juta), bahagian terbesar dalam kumpulan 32 juta yuan ($2.9 juta). Arena of Valor, versi antarabangsa Glory of the King, juga melancarkan kumpulan hadiah $500,000 untuk Piala Dunia 2021.

Sebagai tambahan kepada KCC 2021, Presiden Liu juga mengumumkan bahawa sebagai sebahagian daripada “E-sports Beijing 2021”, sebanyak 32 acara e-sukan dari pelbagai peringkat juga akan mendarat di Beijing, termasuk Tencent‘s Call of Duty Masters Final Season 2, Perfect World Dota 2 dan CS: GO Perfect World League (PWL), Intel Extreme Masters (IEM) ESL, VR E-sports International Championship, dll. Maklumat lebih lanjut akan didedahkan dalam beberapa bulan akan datang.

Laporan kewangan Huya untuk suku pertama 2021 menunjukkan bahawa Huya telah memperluas kepemimpinannya terhadap Douyu

Pada 18 Mei, platform streaming langsung China Huya dan Douyu mengumumkan laporan kewangan suku pertama 2021. Berbanding dengan petunjuk kewangan utama, Huya mengungguli Douyu sekali lagi pada suku pertama. Secara khusus, Huya mencatatkan pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 8%, dengan pendapatan bersih 2.60 bilion yen ($397 juta), berbanding 2.42 bilion yen ($371 juta) pada tahun 2020. Douyu memperoleh pendapatan bersih 2.15 bilion yen (AS $328 juta) pada suku pertama 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5.7% berbanding 2.28 bilion yen (AS $349 juta) pada tahun 2020, tetapi mencatatkan kerugian bersih 70.7 juta yen (AS $10.8 juta), sementara pendapatan bersih yang disesuaikan untuk tempoh yang sama pada tahun 2020 adalah 299.9 juta yen (AS $45 juta).

Kerugian bersih Douyu terkenal kerana platform ini telah terlibat dalam serangkaian kontroversi dan skandal. Prestasi buruk juga mempengaruhi harga saham Douyu. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, terdapat laporan bahawa pengawal selia antitrust China mungkin menghalang Tencent daripada menggabungkan Huya dan Douyu. Tencent memegang ekuiti di Huya dan Douyu.

Berita perniagaan eSports lain:

  • Dou Yuxiao, Ketua Pegawai Eksekutif Elephant Goose Culture, sebuah syarikat rangkaian pelbagai saluran terkemuka di China, dilaporkan ditahan kerana penglibatannya dalam membuka kasino serta mengatur aktiviti perjudian kerana semua bentuk perjudian adalah haram di bawah undang-undang China. Elephant Bgoose Culture adalah MCN berskala besar yang memfokuskan pada siaran langsung permainan dengan KOL. Kerana peristiwa sensitif ini, bekas pemain profesional League of Legends Liu “PDD” Mou dan salah seorang pemegang saham MCN boleh menggantung aliran mereka di Douyu sekali lagi. PDD menghentikan streaming buat sementara waktu bulan lalu kerana tuduhan mengatur perlawanan. Tidak ada bukti yang dijumpai untuk membuktikan tuduhan itu, dia dengan cepat meneruskan streaming.
  • Agensi e-sukan China Evolution Power Gaming (EP Gaming) memperbaharui tajaannya dengan jenama kerusi e-sukan China AutoFull. Permainan EP kebanyakannya bersaing dalam tembakan. Syarat kewangan perjanjian itu tidak dinyatakan.