Changan Automobile mengeluarkan kereta konsep CD701

Pada 29 Ogos, pengeluar kereta ChinaChangan Automobile melancarkan jenama baru Zhuge Intelligence, dan mengeluarkan model pertama jenama itu, kereta konsep CD701.

Zhu Huarong, ketua Changan Automobile, mengatakan bahawa CD701 adalah kereta pertama Changan berdasarkan seni bina SDA. Kereta ini mencerminkan komitmen Changan untuk memberikan pengalaman perjalanan komprehensif yang ditingkatkan melalui teknologi pintar.

Bahagian dalamannya seperti dari beberapa filem sci-fi, tetapi mengekalkan elemen minimalis dari reka bentuk SUV dan pickup. Kelompok lampu berbentuk C membuat garis di tengah, sementara sisi meluncur ke belakang dengan roda lima-bercakap, dengan lampu belakang khas dan pencahayaan ambien yang dapat disesuaikan.

Kereta konsep CD701 (sumber gambar: Changan Automobile)

Rintangan angin dikurangkan dengan roda rintangan angin yang rendah dan cermin luaran yang diperkemas digabungkan dengan ciri reka bentuk yang lain, bertujuan untuk menjadikan kenderaan itu bergaya dan cekap dari segi penampilan dan penggunaan tenaga. Kenderaan itu bagaimanapun tidak mempunyai papan pemuka. Ia mungkin mempunyai reka bentuk HUD (Head-up Display), tetapi dilengkapi dengan skrin besar di kawasan kawalan pusat. Jangkakan beberapa perubahan setelah kenderaan memulakan pengeluaran besar-besaran. Akhirnya, bahagian belakang tempat duduk dan bahan dalaman lain adalah mesra alam.

Kereta konsep CD701 (sumber gambar: Changan Automobile)

Pada awal 2022, syarikat itu mengumumkan bahawa ia akan memberi tumpuan kepada seni bina SDA pada masa akan datang. Syarikat itu mengatakan ia menjangkakan akan melancarkan lebih daripada 20 kenderaan elektrik pintar baru dalam lima tahun akan datang dan 11 produk baru termasuk coupe, SUV dan MPV dalam tiga tahun akan datang.

Lihat juga:Pengerusi Changan: China akan menamatkan jualan kenderaan bahan api

Zhu Huarong juga berkongsi pandangannya mengenai industri automotif dan rancangannya untuk pengembangan masa depan syarikat. “Kami akan memberi tumpuan kepada produk pintar, pembuatan dan pengurusan. Kami dengan tegas berubah menjadi syarikat teknologi mudah alih rendah karbon pintar. Menjelang 2025, kami akan melancarkan lebih daripada 30 produk sambungan rangkaian pintar baru.”