CATL untuk membekalkan Tesla dengan bateri M3P pada suku keempat

Menurut laporan media tempatanLewatPada 3 Ogos, gergasi bateri China CATL akan membekalkan Tesla dengan bateri M3P pada Q4 tahun ini, yang akan dipasang pada model Model Y yang dilengkapi dengan pek bateri 72 darjah. Versi Model Y akan dilancarkan awal tahun depan.

Lithium ferromanganese fosfat yang digunakan dalam bateri CATL M3P akan dibekalkan oleh Dynanonic dari Shenzhen, yang merancang untuk memulakan pengeluaran 110,000 tan lithium ferromanganese fosfat pada separuh kedua tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengatakan pada bulan Mac tahun ini bahawa dia optimis dengan penyelesaian teknikal mangan dalam bateri.Perusahaan kini telah berusaha menggunakan mangan dalam bateri untuk beberapa waktu. Sumber Tesla mengatakan bahawa Tesla sendiri juga sedang mengkaji bateri fosfat ferromanganese lithium. Oleh kerana kitaran R&D yang panjang, Tesla akan membeli bateri tersebut terlebih dahulu dari pembekal. Setelah menyelesaikan ujian sampel, Tesla biasanya hanya memerlukan tiga bulan dari pembelian ke aplikasi.

Bateri lithium ferromanganese fosfat adalah peningkatan bateri lithium ferromanganese fosfat, dengan penambahan mangan baru.

Saluran pengeluaran bateri lithium ferromanganese fosfat boleh dibahagikan kepada dua jenis: satu adalah menggunakan 100% bahan lithium ferromanganese fosfat sebagai elektrod positif, dan yang lain adalah memasukkan aluminium atau magnesium ke dalam lithium ferromanganese fosfat sebagai elektrod positif. Bahan katod bateri M3P CATL terdiri daripada bahan lithium ternary dan bahan lithium ferromanganese fosfat. Penyelesaian ini akan membantu menyelesaikan masalah kitaran hayat pendek dan rintangan dalaman yang besar.

Pada masa ini,BYD, Senvoda, Eve Energy dan pengeluar bateri kuasa lainBateri fosfat ferromanganese litium sedang dikerahkan, beberapa di antaranya telah mulai mengirim sampel ke syarikat automotif untuk diuji. Salah satu petunjuk teknologi bateri NIO adalah lithium ferromanganese fosfat, dan laluan teknikalnya serupa dengan bateri M3P CATL.

Lihat juga:CATL rombak pengurusan, naib pengerusi berundur

Bateri M3P adalah bahagian penting dalam penyelesaian kereta penumpang masa depan CATL. Ketua saintis CATL Wu Kai mengatakan pada Persidangan Bateri EV&ES Dunia minggu lalu bahawa CATL akan membahagikan pasaran kenderaan tenaga baru kepada tiga segmen, dengan jangka hayat bateri antara 300-500 kilometer hingga 700-1000 kilometer. Dalam segmen kedua, penyelesaian yang disediakan oleh CATL adalah gabungan sel M3P dan struktur bateri Kirin.