CATL Mengumumkan Keuntungan Bersih H1 $119 Juta

Walaupun harga bahan mentah hulu tinggi, syarikat bateri terkemuka China CATL mengekalkan pertumbuhan pendapatan yang pesat pada separuh pertama tahun ini.Laporan interim 2022 syarikat yang dikeluarkan pada 23 OgosIni menunjukkan bahawa keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai pada separuh pertama tahun 2022 adalah 8.17 bilion yuan (AS $1.19 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 82.17%.

Dalam tempoh H1 2022, syarikat mencapai pendapatan 112.97 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 156.32%. Dari segi produk, pada separuh pertama tahun ini, sistem bateri kuasanya mencapai pendapatan operasi sebanyak 79.143 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 159.90%; Bahan bateri litium mencapai pendapatan operasi sebanyak 13.67 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 174.15%; Sistem penyimpanan tenaganya memperoleh pendapatan 12.736 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 171.41%. Dipengaruhi oleh kenaikan harga bahan mentah hulu, margin keuntungan kasar yang sesuai masing-masing adalah 15.04%, 20.65% dan 6.43%, yang semuanya menurun dari tahun ke tahun.

Pengerusi CATL, Zeng Yanhong sebelumnya menyatakan bahawa spekulasi modal bahan mentah hulu telah membawa masalah jangka pendek kepada rantaian industri, menyebabkan harga litium karbonat, PVDF, lithium hexafluorophosphate, elektrolit, dan getah petroleum melambung tinggi dalam setahun.

Syarikat itu juga baru-baru ini mempercepat langkah meneroka pasaran luar negara. Laporan menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun 2022, pendapatan perniagaan bateri luar negara syarikat meningkat sebanyak 123.35% tahun ke tahun. Pada bulan Julai, berikutan kemajuan kilang bateri kuasa yang stabil di Thuringia, Jerman,Syarikat itu mengumumkan penubuhan pangkalan pembuatan bateri kuasa luar negara kedua, akan menetap di Hungary. Setelah selesai, kapasiti bateri kuasa pangkalan akan mencapai 100GWh, dan projek itu juga akan menetapkan rekod baru untuk menarik pelaburan asing di Hungary.

Untuk mengatasi cabaran yang ditimbulkan oleh kenaikan harga bahan mentah, CATL juga terus melakukan inovasi teknologi dan penyelidikan dan pengembangan. Pada separuh pertama tahun 2022, syarikat melabur 5.77 bilion yuan dalam bidang R&D, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 106.5%.

Lihat juga:CATL dan FAW Jiefang membentuk usaha sama kenderaan tenaga baru

Pada 23 Jun, syarikat itu secara rasmi melancarkan teknologi pembungkusan bateri generasi ketiga (CTP) dan mengumumkan bahawa produk baru yang disebut “Kirin Battery” akan dihasilkan secara besar-besaran tahun depan. Syarikat itu mengatakan akan secara rasmi mengumumkan model pelaksanaan bateri pada Persidangan Kenderaan Tenaga Baru yang akan diadakan dari 26 Ogos hingga 28 Ogos.