CATL melancarkan perkhidmatan pertukaran bateri EVOGO di Hefei

Perkhidmatan pertukaran bateri EVOGO gergasi industri China CATLIa dilancarkan secara rasmi pada hari Sabtu di Hefei, Anhui. Pada bulan April, CATL memulakan perkhidmatan pertukaran bateri EVOGOXiamen, menjadikannya bandar pertama di dunia yang dimasukkan dalam program ini.

Pada bulan Januari, Contemporary Ampere Energy Service Technology Ltd (CAES), anak syarikat milik penuh CATL, melancarkan perkhidmatan kereta elektrik baru yang disebut “Evogo,” yang menampilkan pertukaran bateri modular. Stesen pertukaran kuasa yang dilengkapi dengan perkhidmatan ini boleh menyimpan sehingga 48 blok bateri, dan menggantikan blok bateri tunggal hanya mengambil masa kira-kira satu minit.

Menurut CATL, stesen pertukaran bateri pantasnya memastikan pengguna boleh menukar blok yang dicas sepenuhnya pada bila-bila masa tanpa perlu beratur panjang. Selain itu, stesen ini juga dapat menyediakan blok bateri yang disesuaikan dengan iklim dan keadaan persekitaran di kawasan yang berlainan.

Hefei pada mulanya akan mempunyai 3 stesen bateri pertukaran cepat, dan dijangka berkembang menjadi 20 pada akhir tahun ini, meliputi radius perkhidmatan 5 kilometer. CAES juga bekerjasama dengan dua rakan tempatan Hefei, Green Boat Technology, dan sebuah syarikat perkhidmatan kereta lain untuk meneroka pasaran.

Lihat juga:Ketua Saintis CATL Wu Kai: Bateri CTP 3.0 akan dikeluarkan tidak lama lagi

Hefei adalah kota inti di Delta Sungai Yangtze dan kumpulan pertama kota percontohan untuk penerapan model pertukaran bateri kenderaan tenaga baru di negara ini. Chen Weifeng, pengurus besar CAES, mengatakan bahawa Hefei mempunyai persekitaran dasar yang baik, permintaan pasaran yang besar, dan sumber rakan kongsi yang banyak. Permulaan perkhidmatan pertukaran bateri di Hefei sangat penting untuk pembinaan rangkaian pertukaran bateri Evogo.