CATL melabur 13.5 bilion yuan untuk membina kilang bateri lithium-ion di Yichun

Pada hari Isnin, syarikat bateri terkemuka China, Contemporary Ampere Technology Co., Ltd. (CATL), mengumumkan rancangan untuk melabur sehingga $13.5 bilion ($2.09 bilion) dalam bidang berikutYichun Xinjian Lithium-Ion Battery Factory. Pembinaan dijangka mengambil masa kurang dari 30 bulan untuk disiapkan. Kawasan yang dirancang adalah lebih kurang 214 ekar.

CATL mengatakan bahawa pelaburan itu sesuai dengan rancangan pengembangan strategiknya dan bertujuan untuk meningkatkan susun atur kapasiti pengeluaran untuk memenuhi pengembangan perniagaan dan pengembangan pasaran masa depan.

Yichun terletak di Provinsi Jiangxi di tenggara China dan pernah dianugerahkan gelaran “Modal Lithium Asia”. Ia mempunyai lombong lithium mica terbesar di dunia, dengan output perlombongan menyumbang lebih dari 70% dunia, dan pengeluaran litium oksida yang dapat dipulihkan menyumbang 31% dari China dan 12% dari dunia. Menetap di Yichun pasti akan mengurangkan kos pengeluaran dan pengangkutan.

CATLMenandatangani perjanjian dengan Kerajaan Perbandaran Yichun pada bulan JulaiTahun ini. Perjanjian itu menunjukkan bahawa CATL akan membina pangkalan pembuatan bateri lithium-ion baru dan pangkalan pengeluaran bahan hulu yang berkaitan, seperti litium karbonat, di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Yichun dan daerah lain. Langkah ini secara berkesan akan mempromosikan perusahaan rantaian industri hulu dan hilir untuk menetap di Yichun.

Pengerusi CATL Zeng Yuqun mengatakan pada upacara penandatanganan bahawa syarikat itu akan mempererat kerjasama praktikal dengan Provinsi Jiangxi dalam bidang bateri lithium-ion, stesen janakuasa penyimpanan optik, dan kenderaan tenaga baru.

Lihat juga:Pembuat bateri CATL menandatangani perjanjian untuk menubuhkan pangkalan pengeluaran baru di Shanghai

Pengumuman lain yang diungkapkan oleh CATL pada hari yang sama menunjukkan bahawa syarikat itu berhasrat untuk bersama-sama melabur dalam penubuhan Suzhou Times Xin’an Energy Technology Co., Ltd. di Suzhou dengan Shanghai Shida Company, Suzhou Xinyue Company dan seorang individu bernama Jiang Yong. Syarikat baru akan terlibat dalam sistem kawalan pemacu kenderaan elektrik dengan modal berdaftar 2.5 bilion yuan. CATL akan melabur 1.35 bilion yuan dan memegang 54% saham dalam usaha sama itu. Jiang Yong akan menjadi pengurus besar.