Canalys: Penjualan kenderaan elektrik global meningkat 109% pada tahun 2021, separuh daripadanya dijual di China

Syarikat penyelidikan teknologi CanalysMenurut laporan yang dikeluarkan pada hari Isnin, penjualan kenderaan elektrik (EV) global adalah 6.5 juta unit pada tahun 2021, meningkat 109% dari tahun 2020 dan menyumbang 9% dari semua penjualan kereta penumpang. Namun, dipengaruhi oleh wabak mahkota baru yang berterusan dan kekurangan cip komputer, pasaran automotif global hanya akan meningkat sebanyak 4% pada tahun 2021.

Lebih daripada 3.2 juta EV dijual di daratan China pada tahun 2021-separuh daripada jumlah EV yang dijual di seluruh dunia dan 2 juta lebih banyak daripada yang dijual di China pada tahun 2020. Wuling Hongguang Mini EV masih mudah menjadi model terlaris di daratan China pada tahun 2021. Kereta elektrik Tesla mengambil dua tempat seterusnya, dengan Type Y mengatasi Type 3. BYD memperluaskan rangkaian kenderaan elektriknya dan menjadi jenama kenderaan elektrik terkemuka di China dengan beberapa model hibrid elektrik dan plug-in yang popular.

Tesla menerajui pasaran kenderaan elektrik global dengan bahagian 14%. Pada tahun 2021, penjualan Model Y di pasaran utama bermula dan dengan cepat melepasi Model 3 di China dan Amerika Syarikat. Pengeluaran kereta Tesla telah dibina di daratan China dan akan memulakan pengeluaran di Eropah pada separuh pertama tahun 2022 kerana ia memfokuskan pada penghantaran model yang ada dan bukannya melancarkan model baru pada tahun 2022.

Volkswagen Group menduduki tempat kedua dengan pangsa pasar 12%. Berbanding dengan tahun 2020, penjualan kenderaan elektrik meningkat dua kali ganda pada tahun 2021 dan memimpin pasaran Eropah. Hampir 60 peratus penjualan kenderaan elektrik kumpulan itu berasal dari jenama Volkswagen dan disokong kuat oleh pelbagai anak syarikat lain termasuk Audi, Kupra, Porsche, Seat dan Skoda.

SAIC, gabungan SAIC, GM dan Wuling SGMW, menduduki tempat ketiga dengan bahagian 11%. Kejayaan besar dalam kumpulan itu masih merupakan kedudukan utama Wuling Hongguang MINI EV di tanah besar China. Kenderaan elektrik jenama SAIC seperti Baojun, Maxus, MG dan Roewe semuanya menyumbang kepada kejayaannya.

Lihat juga:Kedudukan penjualan NEV global 2021: Tesla pertama, BYD kedua

BYD menduduki tempat keempat dengan bahagian 9%. Pada tahun 2021, penjualan kenderaan elektriknya meningkat lebih dari 200%, dan terdapat lebih dari selusin model untuk dipilih di daratan China, termasuk beberapa kenderaan elektrik dan hibrid plug-in. Pada akhir 2021, ia melancarkan model pertama berdasarkan e-platform 3.0 barunya, dan lebih banyak model baru akan dilancarkan di platform pada tahun 2022.

Laporan itu menyatakan bahawa permintaan untuk kenderaan elektrik tetap kukuh pada tahun 2021, tetapi akan ada lebih banyak penjualan kenderaan elektrik jika kekurangan komponen kronik masih mempengaruhi setiap pembuat kenderaan di seluruh dunia.