Cainiao membina gudang tanpa pemandu terbesar di Asia Tenggara

Baru-baru ini, Cainiao, sebuah syarikat logistik China yang disokong oleh Alibaba, membinaFlash menghantar sistem penyimpanan automatik terbesar di Asia Tenggara, sebuah syarikat logistik dan kurier terkemuka yang beribu pejabat di Thailand. Gudang membantu menubuhkan syarikat logistik untuk membina daya saing dengan cepat dalam bidang logistik dan pergudangan.

Pada awal 2021, Flash Delivery mula mencari rakan kongsi untuk transformasi automasi di China. Sebagai salah satu syarikat ekspres terbesar di Thailand, dengan fokus pada pasaran Asia Tenggara, Flash Delivery mempunyai lebih dari 2,000 nod rangkaian di China dan menyelesaikan lebih dari 2 juta pesanan setiap hari. Syarikat itu berkata mengenai kerja itu, “Ramai pelanggan berharap bahawa selain menyediakan perkhidmatan kurier, kami dapat membantu mereka menyelesaikan masalah pergudangan.”

Pada bulan April 2021, Cainiao Automation Solutions memenangi tawaran untuk kontrak tersebut. Jurucakap flash mengulas mengenai keputusan itu, “Dari segi keseimbangan keseluruhan pelan, kami fikir pelan rookie adalah yang terbaik.”

Untuk projek gudang, Cainiao menggunakan teknologi automasi fleksibel dalam perancangan dan reka bentuk bangunan. Akibatnya, kapasiti gudang boleh diselaraskan mengikut keperluan pembangunan perniagaan masa depan. Pada masa ini, output harian purata gudang adalah sekitar 6,000 pesanan, dan kapasiti pemprosesan harian pada musim puncak akan meningkat menjadi sekitar 20,000 pesanan.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Cainiao Network: Rata-rata bungkusan rentas sempadan harian melebihi 5 juta keping

Menurut laporan oleh Logics IQ, pasaran automasi gudang global akan berkembang pada kadar tahunan kompaun 11.7% pada tahun 2019-2025, dan pasaran automasi gudang global akan mencapai $27 bilion pada tahun 2025. Dalam industri logistik Thailand, yang mempunyai tahap automasi yang sangat rendah, ini sudah pasti satu langkah besar di atas yang lain di pasaran…

Dengan hampir 70 juta pengguna dan KDNK per kapita lebih daripada $7,000, Thailand adalah pasaran utama untuk e-dagang di Asia Tenggara. Platform e-dagang yang diwakili oleh Lazada dan Shopee telah berkembang pesat, sementara platform e-dagang yang disokong oleh Facebook dan Douyin juga menunjukkan pertumbuhan pesat.

Dalam lapan tahun terakhir, dengan usaha globalnya sendiri, Cainiao Logistics Technology telah mendarat di eHubs, gudang luar negeri, pusat pengedaran, rangkaian pengedaran terminal dan kontrak lain di Eropah, Amerika, Asia Tenggara, Rusia dan tempat-tempat lain.