ByteDance mengatakan ia dianggap sebagai IPO Douyin di Hong Kong atau New York, meningkatkan penilaiannya menjadi hampir $400 bilion

Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, pemilik TikTok ByteDance merancang untuk melancarkan penyenaraian awam di luar negara untuk aplikasi video pendek Douyin (versi TikTok Cina). Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, penilaian Douyin di pasaran swasta mungkin mencapai kira-kira $400 bilion.

  Berkata, ia akan mencapai tiga kali ganda kemungkinan untuk membuat tawaran awam permulaan (IPO) di Hong Kong atau New York bernilai AS$140 bilion selepas pembiayaan Siri C pada Mac 2020Reuters  Dan  South China Morning Post  Laporan.

Menurut Reuters, permulaan yang berpangkalan di Beijing juga meneroka rancangan untuk menyenaraikan beberapa operasi China di pasaran bintang gaya Nasdaq di Hong Kong atau Shanghai, termasuk tajuk utama agregator berita. Walau bagaimanapun, selepas kerajaan China tiba-tiba menghentikan IPO Ant Group pada November tahun lepas dan mula cuba mengukuhkan kawalan ke atas gergasi teknologi domestik yang paling berkuasa, jangkaan IPO ByteDance di Shanghai telah lemah.

Syarikat itu mengupah Zhou Shouzi, bekas presiden perniagaan antarabangsa Xiaomi, minggu lepas untuk mengisi jawatan CFO yang baru ditubuhkan. Langkah itu mencetuskan spekulasi bahawa ByteDance berhasrat untuk pergi ke umum. Chew menghabiskan masa di DST Global dan membantu firma modal teroka melabur dalam ByteDance pada tahun 2013 sebelum mengawasi IPO Xiaomi di Hong Kong pada tahun 2018.

Pesaing ByteDance di pasaran domestik, syarikat video pendek China Kuaishou, menaikkan HK $41.28 bilion ($5.32 bilion) dalam debutnya di Hong Kong pada Februari tahun ini. Kuaishou mempunyai 300 juta pengguna aktif harian, sementara jumlah pengguna aktif harian Douyin pada Ogos tahun lalu adalah 600 jutaStatistikKuaishou mengumumkan pendapatan 2020 kira-kira RMB 58.8 bilion ($9 bilion), yang memberikan penanda aras untuk penilaian ByteDance.

Lihat juga:Pendapatan laporan kewangan Kuaishou melonjak, dan laporan kewangan e-dagang meningkat untuk pertama kalinya sejak IPO besar

Ditubuhkan pada tahun 2012 oleh usahawan jutawan Zhang Yiming, ByteDance telah mengukuhkan kedudukan utamanya di antara syarikat Internet terkemuka di China dengan perkhidmatan popular seperti Toutiao, Douyin dan TikTok. ByteDance sebelum ini mendayung dengan pentadbiran bekas Presiden A.S. Donald Trump, yang cuba menjual TikTok secara paksa kepada sebuah syarikat A.S. kerana kebimbangan keselamatan negara. Pentadbiran Biden telah menangguhkan larangan Trump terhadap TikTok dan mengatakan akan menilai semula keadaan untuk mengurangkan tekanan pada aplikasi perkongsian video yang popular.