ByteDance menafikan laporan IPO yang akan datang: “Berita ini tidak benar”

Seorang wakil syarikat teknologi Internet Beijing ByteDance menafikan laporan baru-baru ini bahawa ia merancang untuk membuat tawaran awam awal (IPO) di Bursa Saham Hong Kong dalam masa terdekat.

Media domestik Global Times memetik sumber yang tidak dinamakan itu sebagai berkataCeritaArtikel yang diterbitkan oleh Financial Times semalam tidak tepat,PastiUntuk menjadi jelas, “Berita ini tidak benar.”

ByteDance setakat ini tidak mengeluarkan kenyataan awam rasmi mengenai perkara itu.

ByteDance kini mengambil langkah untuk mempersiapkan IPO Hong Kong “pada suku keempat tahun ini atau awal 2022,” kata laporan berita itu, memetik tiga orang yang mengetahui niat syarikat itu.

ByteDance telah berkembang sejak penubuhannya pada tahun 2012 untuk menjadi salah satu syarikat media dalam talian terkemuka di dunia, pemilik platform perkongsian video Douyin yang popular dan rakan sejawatnya Douyin untuk pengguna di daratan China.

Terdapat spekulasi tinggi mengenai kemungkinan IPO ByteDance, yang baru-baru ini bernilai $425 bilion di pasaran kelabu.

Awal tahun ini, pengasas Zhang YimingJedaSyarikat itu, yang merancang untuk disenaraikan di Amerika Syarikat atau Hong Kong, mendakwa kajian menyeluruh mengenai pelbagai risiko keselamatan data diperlukan.

Lihat juga:Pendidikan ByteDance yang kuat dan Gaotu memberhentikan pekerja di bawah tekanan dasar pengurangan dua kali ganda

Tidak lama selepas tawaran awam awal syarikat perkongsian perjalanan China Didi Chuxing di Bursa Saham New York, pengawal selia Beijing melancarkan rancangan penyenaraian yang komprehensifMenyiasatMasukkan pengurusan data syarikat dan keluarkan aplikasi dari kedai dalam talian.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pegawai Beijing telah mengambil langkah-langkah pengawalseliaan yang lebih kukuh terhadap industri teknologi domestik yang baru muncul, dan IPO luar negara adalah salah satu titik melekat utama.

ByteDance kini merupakan salah satu syarikat Internet terkemuka di dunia. Platform Douyin dan Douyin syarikat kini mempunyai lebih daripada 1.2 bilion pengguna aktif setiap hari, menurut firma penyelidikan Omnicore.