ByteDance memperoleh Amcare, rangkaian teater wanita dan kanak-kanak kelas atas

Sepasang anak syarikat ByteDance didakwa telah mencapai pegangan 100% dalam AmcareSebagai sebahagian daripada inisiatif untuk meneroka bidang perkhidmatan perubatan luar talian, sebuah hospital wanita dan kanak-kanak kelas atas di China.

Menurut Sistem Publisiti Maklumat Kredit Perusahaan Nasional China, pada 24 Jun, pemegang saham baru An Care, Xiaohe Health (Hong Kong) Co., Ltd. memegang 69.5% saham, dan pemegang saham yang ada-Xiaohe Health Technology (Beijing) Co., Ltd. memegang saham 30.5% lagi. Kedua-dua syarikat itu berafiliasi dengan syarikat teknologi gergasi ByteDance yang berpangkalan di Beijing, yang juga pemilik Douyin.

Xiaohe Health (Hong Kong) Ltd. menandatangani perjanjian pemindahan ekuiti dengan Bronzite Gem Limited dan CPP Investment Board Private Holdings (4) Inc., untuk memperoleh 41.49% Amcare, menurut dokumen yang diungkapkan oleh Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar China. Sebelum transaksi, Amcare tidak berada di bawah kawalan mana-mana pemegang saham. Setelah transaksi selesai, Xiaohe Health (Hong Kong) dan entiti gabungannya akan memegang sejumlah 59.07% Amcare dan memperoleh kawalan. Perjanjian itu telah diluluskan tanpa syarat oleh pengawal selia.

Ditubuhkan pada tahun 2006, Amcare adalah hospital wanita dan kanak-kanak profesional untuk pelanggan pertengahan hingga tinggi di seluruh negara. Ia menyediakan perkhidmatan sehenti dari obstetrik, ginekologi, pediatrik, pembiakan dibantu, pemulihan selepas bersalin, hingga penjagaan selepas bersalin, dan kecantikan perubatan. Ia mempunyai 7 hospital wanita dan kanak-kanak, 2 pusat pesakit luar yang komprehensif, dan 5 pusat kurungan, meliputi wilayah Beijing-Tianjin-Hebei, Delta Sungai Yangtze, dan Delta Sungai Mutiara.

Pada bulan April 2020, Amcare menyelesaikan pemerolehan Beijing Baodao Maternity Hospital, yang mempunyai lesen untuk mengendalikan IVF di Beijing.

Pada tahun yang sama, ByteDance secara rasmi mula meneroka bidang kesihatan. Pada akhir tahun 2020, ByteDance menubuhkan sebuah jabatan yang bertanggungjawab untuk sektor kesihatan. Jenama bersatu jabatan ini adalah “Xiaohe Health.” Pada bulan September 2021, Xiaohe Health Investment Amcare, anak syarikat milik penuh ByteDance, mencapai nisbah pegangan saham 17.58%.

Lihat juga:Aplikasi ByteDance termasuk kedai Shiqu yang dikeluarkan

Di landasan perubatan dan kesihatan, ByteDance juga telah melabur dalam platform perkhidmatan perubatan “Good Mood” dalam bidang neurologi dan psikologi pusat, dan HTC Airui, platform perundingan pelbagai disiplin untuk onkologi.