ByteDance melabur dalam jenama fesyen teknologi AR dan IP maya Li Weike

Hangzhou Liweike Technology Co., Ltd. (Liweike) mengumumkan bahawa:Telah menerima pelaburan dari Beijing Quantum Jump Technology Co., Ltd., sebuah syarikat gabungan ByteDance.Ini adalah pusingan pertama pembiayaan Levico, dengan pelaburan eksklusif dari ByteDance.

Li Weike ditubuhkan pada 15 Oktober 2021, dibiayai oleh Ru Yi. “Kami ingin menjadikan Li Weike sebagai watak digital maya AI pertama di China dengan hubungan emosi yang nyata, sehingga kacamata AR kami tidak hanya memberikan gambar yang indah, tetapi juga jiwa yang menarik,” kata pasukan pengembangan.

Untuk menjadikan Li Weike lebih menarik, pasukan pengembangan meminta Li Weike untuk sering berkongsi kata-kata lucu dalam video di platform seperti Douyin dan Xiaohongshu. Mereka bahkan membuka drama video Levi’s “Vic Awakens” di Station B.

Senario pelaksanaan Levico yang lebih penting adalah muncul di kacamata AR sebagai watak AI dan berinteraksi dengan pengguna. Pada pandangan Ru Yi, “Kita tidak dapat melakukan semuanya, tetapi kita dapat memaksimumkan hubungan emosi antara IP maya dan manusia dalam senario terhad.”

Levico kini melaksanakan strategi XRnya dan merancang untuk memulakan pengeluaran besar-besaran kacamata XR tahun ini. XR bermaksud “Extended Reality”, yang merujuk kepada gabungan realiti dan maya melalui komputer untuk mewujudkan persekitaran maya untuk interaksi manusia-komputer. Ini adalah istilah umum untuk AR, VR, MR dan teknologi lain.

Ru Yi, pencipta “Levic”, pernah menjadi ketua terminal pintar A.I.Labs, pengurus besar produk Tmall Genie, dan rakan kongsi Xiaomi TV. Dia membina Xiaomi TV dan pembantu suara AI pertama Alibaba Group Tmall Genie dari awal, dan mempunyai pengalaman yang kaya dalam bidang produk perkakasan AI. Pada masa ini, pasukan rakan kongsi Li Weike juga berasal dari syarikat teknologi domestik terkemuka, yang semuanya berperanan sebagai ketua perniagaan teras.

Lihat juga:Huawei melancarkan orang digital maya pertama “Yunsheng”

ByteDance telah mula memberi tumpuan kepada industri maya AI. Sebelumnya, ia telah melabur sepenuhnya dalam sebuah syarikat yang memiliki hak cipta kumpulan idola maya A-SOUL, memperoleh syarikat permulaan VR Pico, dan menyentuh hulu dan hilir industri interaksi maya AI.

Seawal hari pertama Tahun Baru Imlek pada tahun 2021, watak maya “Kano Orange” yang diciptakan oleh Volcengine, anak syarikat ByteDance, telah muncul di Beijing Satellite TV Spring Festival Gala. Dilaporkan bahawa teknologi ini telah dibuka untuk umum. Produk dan perkhidmatan “Digital People and Virtual Image” VolcEngine dapat menyesuaikan pelbagai watak maya dalam senario interaktif inovatif yang berbeza, seperti hosting maya, jurucakap idola maya, guru maya, dll.