ByteDance bersetuju untuk menyelesaikan tuntutan privasi TikTok AS dengan harga $92 juta

ByteDance telah bersetuju untuk membayar $92 juta untuk menyelesaikan tuntutan tindakan kelas yang melibatkan beberapa tuntutan pengguna TikTok A.S. untuk privasi data. Sebelum ini, ByteDance telah memfailkan tuntutan mahkamah selama setahun.

Aplikasi TikTok “menembusi peranti penggunanya dan mengekstrak sejumlah besar data privasi,” termasuk gambar wajah pengguna yang diimbas yang digunakan untuk mengesan dan menganalisis pengguna, kata tuntutan itu. Reuters memetik dokumen yang difailkan dengan mahkamah daerah Illinois pada hari Khamis, mengatakan data itu kemudiannya digunakan untuk tujuan seperti kempen pengiklanan yang disasarkan untuk keuntungan.

Aplikasi video pendek viral Beijing ByteDance mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna di Amerika Syarikat.

“Walaupun kami tidak setuju dengan tuntutan ini, kami tidak akan meneruskan proses pengadilan yang panjang dan ingin memfokuskan usaha kami untuk membina pengalaman yang selamat dan bahagia untuk komuniti TikTok,” kata seorang jurucakap TikTok dalam satu kenyataan pada hari Khamis.

Penyelesaian itu dicapai setelah “melihat kod sumber TikTok secara dalaman yang diketuai oleh pakar” dan usaha pengantaraan yang luas. Ia juga memerlukan kelulusan hakim persekutuan Chicago.

Lihat juga:Perang Trump di TikTok: Kerajaan AS mengemukakan rayuan terhadap larangan TikTok

Dikenali sebagai Douyin di pasaran domestik, aplikasi ini dilancarkan oleh Zhang Yiming pada bulan September 2016 dan berkembang ke pasaran global sebagai TikTok pada tahun berikutnya. Kedua-dua aplikasi menggunakan perisian yang sama, tetapi untuk mematuhi sekatan penapisan China, mereka menjalankan rangkaian berasingan.

Format video dan perkongsian pendeknya sangat popular di kalangan orang muda, yang membolehkan pengguna membuat, berkongsi dan melihat kandungan viral termasuk nyanyian, pranks dan lakaran. Untuk memudahkan kemasukan aplikasi China ke pasaran A.S., pada bulan Ogos 2018, TikTok bergabung dengan Musical.ly.

Di China, Douyin mempunyai lebih daripada 600 juta pengguna aktif setiap hari pada Ogos 2020.

TikTok telah menghadapi beberapa ancaman menyekat dari pentadbiran Trump sejak Ogos tahun lepas. Pentadbiran Trump mengatakan TikTok mempunyai isu keselamatan negara yang serius kerana data peribadi pengguna A.S. boleh diperoleh oleh kerajaan China. Syarikat itu menafikan tuduhan itu.

Pada bulan Jun tahun ini, TikTok dimasukkan ke dalam senarai aplikasi yang dilumpuhkan di India, di mana ia mempunyai 200 juta pengguna. Muat turun di India sekali menyumbang hampir 30% daripada muat turun keseluruhan aplikasi.

Reuters memetik orang yang akrab dengan perkara itu sebagai berkata pada hari Khamis bahawa ByteDance merancang untuk memindahkan Zhu Wenjia, ketua pengurus laman web agregasi berita China “Jin Ri Toutiao”, ke Singapura untuk bertanggungjawab terhadap penyelidikan dan pembangunan global TikTok.

Laporan itu juga mengatakan bahawa dalam kedudukan yang baru diwujudkan, Zhu akan bertanggungjawab terhadap produk keseluruhan dan teknologi digital aplikasi, termasuk algoritma cadangannya.