BYD untuk membekalkan bateri kepada Tesla

Lian Yubo, naib presiden eksekutif pembuat kenderaan China BYD dan presiden Institut Penyelidikan Kejuruteraan Automotif BYD, berkata:BYD untuk membekalkan bateri kepada TeslaDalam wawancara baru-baru ini dengan Kate Kui, tokoh media kewangan kanan China.

Dilaporkan tahun lalu bahawa BYD akan membekalkan bateri pisau kepada Tesla pada suku kedua tahun ini, dan model Tesla yang sesuai telah diuji. Pegawai syarikat “tidak memberi komen” mengenai perkara itu, dan kakitangan Tesla yang berkaitan juga memberitahu media bahawa mereka belum menerima notis rasmi mengenai perkara itu. Namun, orang dalam BYD mendedahkan bahawa ini memang benar, dan model pertama yang mengalami masalah itu mungkin Model Y.

Pada masa ini, Tesla China mempunyai sejumlah pembekal bateri, termasuk LG dari Korea Selatan dan Panasonic dari Jepun, serta syarikat gergasi industri China, CATL. Namun, ini adalah pengeluar bateri dan tidak terlibat secara langsung dalam pembuatan kenderaan.

Menurut “Kedudukan Penjualan Runcit Syarikat Kereta Domestik April 2022” yang diterbitkan oleh China Passenger Car Association, syarikat itu baru-baru ini melepasi FAW-Volkswagen ke puncak senarai dengan 104,770 kenderaan. Ia juga merupakan satu-satunya syarikat kereta di antara 15 teratas yang penjualan runcitnya menunjukkan trend pertumbuhan berbanding tahun lalu.

BYD menjual 114,183 kenderaan pada bulan Mei, meningkat 152.8% daripada 45,176 kenderaan pada tempoh yang sama tahun lalu. Secara khusus, penjualan siri BYD DM pada bulan Mei adalah 60,834, dan selebihnya 53,349 adalah model EVnya. Di samping itu, penjualan kumulatif firma dari Januari hingga Mei tahun ini mencapai 509,444 kenderaan, merangkumi 69.8% daripada penjualan tahunan pada tahun 2021 (730,093 kenderaan).

Lihat juga:BYD akan melancarkan SUV Don DM-p utamanya pada 9 Jun

Di samping itu, senarai pembuat kenderaan “permodalan pasaran syarikat” yang dikeluarkan pada hari Selasa menunjukkan bahawa walaupun Tesla menduduki tempat pertama dalam jumlah nilai, diikuti oleh Toyota, BYD kini mengatasi Volkswagen di tempat ketiga. Ia kini merupakan satu-satunya syarikat kereta China yang memasuki sepuluh teratas.