BYD merancang untuk melabur $420 juta dalam projek bateri di Jiangxi

Pembuat kenderaan elektrik dan bateri ChinaBYD merancang untuk melabur 28.5 bilion yuan ($4.2 bilion) dalam satu siri projek bateri di Yichun, JiangxiKenyataan pemerintah tempatan pada 15 Ogos menunjukkan bahawa komitmen itu akan menghasilkan pengeluaran tahunan bateri kuasa 30 GWh, pengeluaran tahunan 100,000 tan projek litium karbonat kelas bateri, dan projek pembangunan lombong litium.

BYD adalah syarikat tenaga baru utama ketiga yang menubuhkan projek di Yichun selepas CATL dan Getie High-tech.

Sumber litium Yichun wujud dalam bentuk lithium mica, yang merupakan mineral litium biasa. Menurut laman web rasmi Yichun, tahun lalu, syarikat pengekstrakan lithium mica di bandar ini menghasilkan lebih daripada 83,000 tan, menyumbang 28% daripada jumlah pengeluaran China. Litium karbonat terutamanya digunakan untuk menghasilkan bahan katod untuk bateri besi fosfat litium.

Pada bulan April dan Mei tahun ini, CATL dan Getie Hi-Tech masing-masing memenangi sebahagian hak mencari tanah seramik yang mengandungi litium di Provinsi Jiangxi, dengan harga masing-masing 865 juta yuan dan 460 juta yuan. CATL mengatakan bahawa hak mencari bijih litium yang diperoleh di Yichun setara dengan lebih daripada 6.6 juta tan litium karbonat, dan syarikat itu menjangka akan beroperasi dalam jangka pendek.

Pada tahun lalu, harga bahan mentah bateri seperti litium karbonat terus meningkat, yang menyebabkan kenaikan kos bateri kuasa dan penurunan keuntungan syarikat bateri yang mendadak. Untuk memastikan kestabilan rantaian bekalan bateri, BYD dan syarikat lain telah mengambil pelbagai langkah.

Pada bulan Mac tahun ini, BYD mengumumkan bahawa ia merancang untuk membelanjakan 3 bilion yuan untuk memperoleh lebih dari 5% saham Shengxin Lithium Group, pemimpin perlombongan litium domestik, sebagai pelabur strategik. Pada bulan Julai, BYD menyelesaikan kepentingannya dalam Anda Energy, menjadi pemegang saham kesembilan terbesar pengeluar besi fosfat litium dengan pegangan saham 2.11%.

Lihat juga:BYD membina ibu pejabat sifar karbon pertama syarikat automotif China

BYD juga telah banyak melabur dalam mengembangkan pengeluaran tahun ini. Sebelum menandatangani kerjasama di Yichun, BYD mengumumkan bahawa ia akan menambah 5 projek bateri baru tahun ini dengan kapasiti pengeluaran yang dirancang sebanyak 172GWh.

Menurut data dari organisasi penyelidikan Korea Selatan SNE Research, BYD memuatkan 24 GWh bateri dalam kenderaan pada separuh pertama tahun ini, merangkumi 12% pasaran global, peningkatan 5 mata peratusan tahun ke tahun. Syarikat itu juga melonjak dari tempat keempat ke tempat ketiga di pasaran bateri kuasa global tahun lalu.