BYD menghantar bateri pisau ke kilang Tesla Berlin

Teknologi SinaMenurut laporan pada 10 Ogos, bateri pisau yang dibuat oleh pembuat kenderaan elektrik China BYD telah dihantar ke kilang Tesla di Berlin, Jerman. Ini adalah kilang pertama Tesla menggunakan bateri baru BYD. Kenderaan Tesla yang dilengkapi dengan bateri bilah BYD dijangka akan dilancarkan dari barisan pemasangan dalam masa sebulan.

Media China juga telah belajar dari saluran lain bahawa Shanghai Gigafactory yang banyak ditonton tidak mempunyai rancangan untuk menggunakan bateri BYD buat masa ini.

Buat masa ini, kilang Tesla di Berlin kebanyakannya membuat Model Y, yang bermaksud bateri bilah BYD akan dipasang pada kenderaan tersebut terlebih dahulu, tetapi mungkin tidak semuanya. Tesla juga membuat percubaan Model Y dengan 4680 pek bateri di Berlin.

Khabar angin mengenai kerjasama antara kedua-dua pihak mempunyai sejarah yang panjangKembali ke Ogos 2021Pada masa itu, terdapat laporan media bahawa BYD akan membekalkan bateri pisau kepada Tesla pada suku kedua 2022, dan yang terakhir telah mulai menguji tetapan baru. Tetapi berita itu tidak pernah disahkan oleh mana-mana pihak pada masa itu.

Sebelum BYD, pembekal bateri Tesla termasuk LG dari Korea Selatan, Panasonic dari Jepun, dan CATL dari China. Bateri kuasa Tesla di China dan pasaran Asia Pasifik telah dibekalkan terutamanya oleh CATL, dan sebahagian kecil dibekalkan oleh LG. Pada bulan April 2021, BYD mengumumkan bahawa semua model EV tulennya akan menggantikan bateri bilah, jadi bateri bilah BYD digunakan terutamanya dalam model autonomi. Hanya sebilangan kecil bateri bilah yang dibekalkan kepada syarikat kereta seperti China FAW, Changan Automobile, Toyota, dan Zhongtong Bus.

Sehingga baru-baru ini, penjualan BYD sendiri mengatasi Tesla pada separuh pertama 2022. Laporan kewangan BYD menunjukkan bahawa dalam enam bulan pertama tahun ini, ia menjual 641,400 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 314,9%, melebihi penjualan global Tesla sebanyak 564,000. Mendapat keuntungan dari lonjakan penjualan kenderaan, BYD pernah melampaui pengeluar bateri yang mapan seperti Panasonic dalam perniagaan bateri kuasa, dan bahkan berjaya mengatasi LG Energy Solutions dan CATL di pasaran fosfat lithium ferrous.

Lihat juga:BYD mengatasi Tesla untuk menduduki tempat teratas dalam penjualan kenderaan elektrik H1 global

Data syarikat menunjukkan bahawa kapasiti bateri terpasang BYD pada tahun 2022 adalah sekitar 34.042GWh, meningkat 167.90% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Pada separuh pertama tahun 2021, BYD menduduki tempat kedua di negara ini dengan kapasiti bateri terpasang 8.422GWh, dengan pangsa pasar 15.7%.