BYD mendedahkan kemajuan pangkalan pengeluaran bateri Shaoxing

Pembuat kereta elektrik China BYD mendedahkan pada hari SelasaKemajuan pembinaan pangkalan pengeluaran bateri tenaga baruDi Shaoxing, Zhejiang. Jumlah pelaburan projek ini adalah sekitar 13 bilion yuan (1.93 bilion dolar AS), meliputi kawasan seluas kira-kira 1.800 ekar (1.2 kilometer persegi), dan nilai output tahunan dijangka melebihi 20 bilion yuan.

Wang Chuanfu, ketua dan presiden BYD, mengatakan bahawa Shaoxing, sebagai salah satu bandar pertama yang mempromosikan kenderaan tenaga baru, mempunyai kelebihan besar. Wang mengatakan bahawa pangkalan pengeluaran bateri kuasa hanya memerlukan sekitar 10 bulan dari awal hingga pengeluaran, yang akan memberi kesan besar kepada bandar dan kumpulan.

Projek ini menikmati pelaburan terbesar BYD dan nilai output tertinggi di Zhejiang. Pelaburan fasa pertama adalah 7 bilion yuan, di mana 6 bilion yuan akan digunakan untuk projek bateri bilah dengan output tahunan 15GWh.

Pada tahun 2020, BYD mula mengintegrasikan perniagaan baterinya dan menubuhkan anak syarikat bernama FinDreams Battery. Tahun ini, FAW dan BYD juga bersama-sama melabur 13.5 bilion yuan, masing-masing merangkumi 49% dan 51% saham, untuk menubuhkan FAW Fudi New Energy Technology Co., Ltd. untuk menghasilkan bateri kuasa. Menurut rancangan itu, ia dapat memenuhi permintaan 600,000 kenderaan elektrik setiap tahun.

BYD, yang sebelumnya mengumumkan penangguhan sepenuhnya pengeluaran kenderaan bahan bakar, memiliki nilai pasar lebih dari satu triliun yuan pada 10 Jun, menjadi syarikat kereta saham A pertama yang mencapai tonggak. Laporan kewangannya menunjukkan bahawa jumlah pendapatan pada suku pertama tahun ini adalah 66.825 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 63.02%, sementara keuntungan bersih adalah 808 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 240.59%. Pada suku pertama, 286,300 kenderaan tenaga baru terjual, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 423%.

Di samping itu, BYD mengumumkan pada hari Selasa bahawa pembelian semula saham telah selesai. Semua saham yang dibeli semula akan digunakan untuk rancangan pemilikan saham pekerja, dengan harga 0 yuan sesaham. Jumlah pekerja yang memenuhi syarat rancangan tidak boleh melebihi 12,000, termasuk penyelia wakil pekerja, pengurus kanan, pengurus pertengahan dan pekerja teras BYD.

Lihat juga:BYD berhasrat untuk membeli semula 1.45 juta saham syarikat dengan harga 433 juta yuan