BYD melancarkan SUV elektrik Yuan Plus di Costa Rica

Pembuat kenderaan yang berpangkalan di Shenzhen BYD mengumumkan pada 22 Julai bahawa SUV elektrik kelas A pertamanya berdasarkan seni bina e-platform 3.0 syarikat, yang dikenali di pasaran domestik sebagai RMB Plus, baru-baru ini dilancarkan di San Jose, Kosta Rika.Langkah ini menandakan kemunculan pertama RMB +DalamAmerika.

Yuan Plus menggunakan bahasa reka bentuk Dragon Face 3.0 terbaru BYD, dilengkapi dengan bateri bilah besi fosfat lithium dan motor tunggal segerak magnet kekal, dengan kuasa maksimum 150kW dan tork maksimum 310Nm. Model ini boleh didapati dalam versi 430km dan 510km (NEDC).

Yuan Plus (sumber gambar: BYD)

Sebagai pengedar koperasi rasmi BYD di Kosta Rika, Curry Automobile telah melancarkan pelbagai model tenaga baru BYD seperti Tang EV, Han EV, dan Yuan Pro (secara tempatan dikenali sebagai “S1 Pro EV”).

BYD sebelum ini menyatakan bahawa kadar elektrifikasi pengangkutan awam di Kosta Rika dijangka mencapai 70% pada tahun 2035. Data rasmi menunjukkan bahawa BYD telah menjadi jenama terlaris di pasaran kenderaan tenaga baru Costa Rica selama tiga tahun berturut-turut. Pada suku pertama 2022, bahagian BYD dalam pasaran kenderaan tenaga baru tempatan adalah sekitar 50%, dan penjualannya meningkat sebanyak 220% tahun ke tahun.

Lihat juga:BYD dan Leapmotor Eye memperoleh kilang Changsha GAC Fick

BYD juga semakin popular di pasaran global. 21 Julai,Anak syarikat BYD Jepun mengadakan pelancaran jenama di Tokyo, mengumumkan kemasukan rasmi ke pasar kereta penumpang domestik, dan pada masa yang sama melancarkan tiga model Yuan Plus, Dolphin dan Seal. Untuk melayani pasaran Jepun dengan lebih baik, pada tahun 2025, BYD akan mendirikan gerai penjualan dan perkhidmatan di semua wilayah dan wilayah di Jepun.

BYD menjual 641,000 kenderaan tenaga baru di pasaran global pada separuh pertama 2022, menduduki tempat pertama di dunia. Kenderaan tenaga baru syarikat telah dijual ke enam benua, lebih dari 70 negara dan wilayah, dan lebih dari 400 bandar luar negara.