BYD Frigate 07 Debut di Pameran Auto Chengdu

26 Ogos,Frigat SUV bersaiz sederhana baru BYD 07 memulakan debutnya di Pameran Auto Chengdu 2022Dan dibuka untuk pra-jualan. Dilengkapi dengan lampu belakang berpusing, model baru ini menggunakan konsep reka bentuk estetika marin yang baru. Ia juga mempunyai dua struktur kuasa, DM-i dan DM-p, dengan daya tahan elektrik tulen 100 km/200 km. Dilengkapi dengan sistem hibrid elektrik EHS dan bateri bilah kuasa khas hybrid super. Model ini berharga dari 220,000 yuan ($32,067) hingga 280,000 yuan ($40,812). Akan dilancarkan pada suku keempat tahun ini.

BYD Frigate 07 (Sumber gambar: BYD)

Dari segi ukuran, panjang, lebar dan tinggi kereta baru adalah 4820/1920/1750mm, dan jarak roda adalah 2820mm. Berbanding dengan model saudaranya BYD Tang, panjang kereta baru dipendekkan sebanyak 50mm, lebarnya dipendekkan sebanyak 20mm, dan ketinggiannya meningkat sebanyak 30mm. Dari segi jarak roda, kedua-dua model adalah sama, kedua-duanya adalah 2820mm.

Sebagai model kedua siri kapal perang BYD, frigat BYD 07 mempunyai reka bentuk baru. Bahagian depannya menggunakan gaya reka bentuk “estetika laut”. Muka depannya menggunakan gril pengambilan udara dengan mulut lebar, dan unit pemancar cahaya kisi digunakan di kedua sisi gril, menjadikan bahagian depan kereta lebih bergaya. Pada masa yang sama, lampu depan BYD Frigate 07 langsing dan tanda pencahayaan di tengahnya sangat dikenali.

BYD Frigate 07 (Sumber gambar: BYD)

Bahagian sisi BYD Frigate 07 direka dengan gaya keras, dengan lilitan pinggang lurus dari lampu depan hingga lampu belakang. Dengan garis lengkungan roda badan lebar dan pemegang pintu tersembunyi, ia memberikan rasa otot dan pergerakan. Pada masa yang sama, kereta ini mencipta postur yang bergaya dan dinamik melalui bumbung yang sedikit condong dan trim krom pada bingkai tingkap.

Di bahagian belakang kereta, BYD Frigate 07 menggunakan spoiler dua peringkat dengan lampu brek peringkat tinggi di tengah. Lampu belakang mempunyai reka bentuk yang serupa dengan BYD Han, yang secara rasmi dipanggil “lampu belakang berpusing”.

Lihat juga:SUV utama BYD Tang DM-p dilancarkan secara rasmi

Dari segi kuasa, kereta baru ini dilengkapi dengan sistem hibrid plug-in DM-i. Enjin 1.5T mempunyai kuasa maksimum 102kW, dan kekuatan puncak motor depan dan belakang dapat mencapai 145kW/150kW, semuanya dikuasakan oleh bateri bilah fosfat besi. Jangkauan pelayaran elektrik tulen dijangka 200 kilometer. Di samping itu, frigat Type 07 juga akan melancarkan model DM-P dengan prestasi kuasa utama. Model ini mempunyai motor berkembar depan dan belakang, kuasa maksimum 295kW, tork puncak 656 N · m, dan masa pecutan 0-100 km/jam 4.7 saat.

Dalam aspek lain, kereta baru akan dilengkapi dengan sistem on-board pintar DiLink 4.0 (5G), HUD (head-up display), fungsi pengecaman wajah dan banyak lagi.