Breakthrough: ByteDance mengambil langkah konkrit ke arah penyenaraian Hong Kong

ByteDance mengeluarkan berita pada hari Rabu bahawa selepas menyerahkan surat yang mengandungi butiran penaja jamin yang berpotensi kepada pihak berkuasa perdagangan, ByteDance telah memulakan proses rasmi tawaran awam awal (IPO) di Bursa Saham Hong Kong  MelaporkanChina Securities News   .

Orang yang mengetahui perkara itu, yang dikutip oleh South China Morning Post, juga mendedahkan bahawa syarikat itu akan melaksanakan A Pelan opsyen sahamDi   , pekerjanya sendiri boleh menukar bonus pampasan untuk saham syarikat dengan harga $126 sesaham.

Dengan spekulasi bahawa penyenaraian awam akan datang, penilaian ByteDance telah mencapai $400 bilion, menjadikan gergasi teknologi sebagai permulaan swasta yang paling bernilai di dunia.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing telah membuat pelaburan yang mengejutkan pada tahun lalu, sebahagiannya disebabkan oleh kejayaan antarabangsa yang berterusan dalam aplikasi video pendeknya, TikTok, dan pusingan pelaburan Seri C yang sangat berjaya yang berakhir pada bulan Mac 2020.

Lihat juga:Presiden Perniagaan Antarabangsa Xiaomi Bergabung dengan ByteDance sebagai CFO

Syarikat ini memiliki  Dianggap sebelum ini  Pilih untuk menyenaraikan beberapa produknya dalam pelbagai pasaran domestik dan luar negara, termasuk aplikasi video pendek popular Douyin (pada dasarnya versi TikTok daratan China) dan tajuk utama laman web agregator berita. Saingan utama Douyin, Kuaishou, menyelesaikan IPO $5.3 bilion pada Februari tahun ini.

Walaupun kemungkinan IPO ByteDance di Hong Kong mungkin tidak mengejutkan pelabur, ia masih akan mencetuskan minat pelabur yang lebih besar dalam syarikat itu kerana syarikat itu terus berusaha untuk mengembangkan perniagaan globalnya.

ByteDance, yang diasaskan oleh pengasas Zhang Yiming pada tahun 2012, telah melonjak ke barisan hadapan industri hiburan media digital melalui teknologi cadangan AI dan kandungannya.

TikTok juga terlibat dalam berbagai perselisihan geopolitik, dengan pengawal selia di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan India mendakwa pengumpulan data pengguna TikTok menimbulkan ancaman terhadap keselamatan negara. Walaupun India kini mengharamkan langkah serupa di Amerika Syarikat, perintah pentadbiran Trump masih ditangguhkan di mahkamah domestik.

Penyenaraian berpotensi ByteDance akan mewakili kesinambungan trend baru-baru ini syarikat-syarikat antarabangsa China yang terkenal di China.Pulang ke IPO“Hong Kong dan pasaran pertukaran asing darat yang lain. Perkembangan ekonomi global baru-baru ini, seperti wabak pneumonia mahkota baru, dan keinginan untuk meningkatkan pelaburan tempatan dalam konteks pemulihan ekonomi global dan peraturan yang lebih ketat oleh syarikat gergasi teknologi China, telah mendorong ledakan ini.