Breaking: Hu Shitai meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group

Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group Simon (Xiaoming) mengumumkan pada hari Jumaat malam bahawa dia akan mengundurkan diri dari jawatannya di syarikat itu setelah e-mel dalamanMemperolehSaluran media domestik 36KR.

Selepas itu, Eric (Xiandong) Jing, pengerusi Ant Group semasa, juga akan mengambil alih sementara sebagai Ketua Pegawai Eksekutif sehingga pengganti tetap Hu dimuktamadkan. Istilah Hu di syarikat itu belum berakhir kerana dia akan terus mengambil bahagian dalam projek berkaitan ekologi dan kebajikan sosial Ant Group.

Ant Group, yang sebelumnya dikenali sebagai Ant Financial dan Alipay, adalah anak syarikat gergasi teknologi China Alibaba, yang diasaskan oleh usahawan Internet Jack Ma pada tahun 1999. Sejak itu, syarikat itu telah menjadi salah satu platform kewangan digital terkemuka di dunia dan kini bernilai $316 bilion.

November 2020, agensi kerajaanBerhentiIPO Ant Group, yang akan menjadi IPO terbesar dalam sejarah.

Lihat juga:Shanghai dan Hong Kong menghentikan IPO Ant Group setelah pengawal selia berunding dengan Jack Ma

Hu dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group pada 2019, selepas “Peningkatan struktur utama“Kepada pengurusan syarikat. Promosi beliau dibuat selepas beberapa tahun sebagai presiden Alibaba Cloud, di mana perkhidmatan tanpa wayar Alibaba Cloud telah berkembang dengan pesat.

Hu Shitai terlibat dalam pembangunan awal Alipay, salah satu ciri paling ikonik gergasi teknologi ini, dan dia mempunyai sejarah yang panjang di syarikat ini. Sebagai tindak balas kepada notis dalaman yang dikeluarkan pada petang Jumaat, syarikat itu mengucapkan terima kasih kepada Pengerusi Hu atas tempohnya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif.