Bioprocessing MicroCyto Mendapat Pembiayaan Malaikat Hampir $15 Juta

Syarikat Bioremediasi Microcell mengumumkanJumlah pelaburan malaikatnya hampir 100 juta yuan($15 juta). Pelabur utama adalah Matrix Partners, dan pelabur bersama adalah BiTrack Capital, Henan Investment Group Fusion Fund, K2 Angel Partners, dan Hongshi Capital.

Dana baru digunakan terutamanya untuk pembinaan makmal R&D, penyempurnaan dan kemas kini teknologi yang mendasari, dan susun atur dan pengembangan saluran paip untuk bahan mentah aktif, produk semula jadi bernilai tambah tinggi dan produk sebatian platform pukal.

Microcell ditubuhkan pada 2021 sebagai syarikat pembuatan bio berasaskan bioteknologi sintetik. Ia didedikasikan untuk menghasilkan pelbagai sebatian menggunakan kaedah rendah karbon, cekap tenaga dan mampan untuk digunakan dalam bidang perubatan, kosmetik, pertanian, makanan, makanan ternakan dan bahan.

Syarikat ini menggunakan sepenuhnya biosintesis produk semula jadi aktif untuk menggantikan kaedah pengeluaran tradisional yang tidak cekap seperti pengekstrakan penanaman dan pengekstrakan tisu haiwan untuk mengurangkan pendudukan sumber tanah yang ditanam dan memburu haiwan langka. Mikroorganisma yang digunakannya telah direkayasa untuk membolehkan mereka merembeskan pelbagai promoter pertumbuhan tumbuhan untuk produktiviti pertanian sebagai cara untuk meningkatkan hasil tanaman makanan dan warna dan rasa tanaman tunai. Ia menyediakan laluan teknikal di luar tanaman yang disunting gen untuk memastikan keselamatan makanan.

Lihat juga:StarkWare bernilai $8B setelah pusingan Siri D bernilai $100 juta

Di samping itu, syarikat ini menggunakan teknologi yang mendasari dengan pelbagai sumber karbon untuk menggantikan glukosa dengan sumber karbon yang mudah didapati dan murah untuk memberikan penyelesaian untuk pembuatan biologi tradisional- “bersaing dengan orang untuk makanan”.

Dalam pembuatan biologi bahan pukal, kos adalah faktor teras yang menyekat perindustriannya. Berdasarkan permintaan pasaran, kelebihan teknikal dalaman dan pengalaman projek masa lalu, Microcell telah merancang sejumlah saluran paip produk pembuatan biologi kos rendah untuk bahan pukal untuk pasaran bahan mewah pukal.