Binance Labs menutup dana $500 juta untuk blockchain, Web3 dan teknologi membina nilai

Binance Labs, bahagian modal teroka dan inkubasi Binance, mengumumkan penutupan dana pelaburan baru $500 juta pada hari Rabu. Dana ini disokong oleh pelabur institusi global terkemuka seperti DST Global Partners dan Breyer Capital. Dana ekuiti swasta utama lain, pejabat keluarga dan syarikat juga melanggannya sebagai rakan kongsi terhad.

Dana baru akan melabur dalam projek yang dapat memperluas kes penggunaan cryptocurrency dan mendorong penggunaan teknologi Web3 dan blockchain.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Binance, Chang Peng Zhao berkata: “Dalam persekitaran Web3, hubungan antara nilai, orang dan ekonomi sangat penting. Sekiranya ketiga-tiga elemen ini digabungkan untuk membina ekosistem, ia akan mempercepat penggunaan teknologi blockchain dan kriptografi secara besar-besaran. Matlamat dana pelaburan yang baru ditutup adalah untuk menemui dan menyokong projek dan pengasas yang berpotensi untuk membina dan memimpin Web3 dalam bidang seperti DeFi, NFT, permainan, meta-alam semesta, dan sosial. “

Sejak 2018, Binance Labs telah melabur dan menginkubasi lebih daripada 100 projek dari lebih 25 negara. Portfolionya merangkumi projek terkemuka di industri seperti 1inchind, Audius, Axie Infinity, Dune Analytics, Elrond, Injective, Polygon, Optimisme, The Sandbox dan Stepn.

Lihat juga:Bekas eksekutif OpenSea yang dituduh melakukan perdagangan orang dalam NFT

Binance Labs melabur dalam tiga peringkat yang berbeza: inkubasi, keusahawanan awal dan pertumbuhan peringkat akhir. Dana pelaburan bernilai $500 juta yang diumumkan hari ini dijangka diperuntukkan untuk projek yang merangkumi ketiga-tiga fasa tersebut.