Best melantik eksekutif Alibaba sebagai pengarah baru

Penyelesaian rantaian bekalan pintar China dan penyedia perkhidmatan logistik Best, pengumuman pada hari Rabu mengatakan bahawa Chen Jun telah mengundurkan diri sebagai pengarah syarikat. Chen dicalonkan sebagai pengarah oleh Alibaba dan cabang logistiknya, Cainiao Network.

Pada masa itu, Chen adalah naib presiden kanan Alibaba, pengarah urusan pelaburan strategik Alibaba dan ketua pelaburan dana runcit baru Alibaba.

BEST Inc juga mengumumkan bahawa Alibaba (termasuk Cainiao Networks) telah melantik Hu Xiao sebagai pengarah barunya. Hu bergabung dengan Alibaba pada tahun 2017 dan kini menjadi pengarah urusan pelaburan strategik Alibaba. Beliau telah bekerja untuk Merrill Lynch (Asia Pacific) Limited, Citi Global Markets Asia Limited, China International Capital Corporation dan KPMG Huazhen Co., Ltd.

Sebagai tambahan, BEST Inc. akan melepaskan hasil kewangannya yang tidak diaudit untuk suku keempat dan tahun fiskal yang berakhir pada 31 Disember 2021 setelah pasaran AS ditutup pada hari Selasa, 8 Mac 2022 (Rabu, waktu Beijing).

Pada suku ketiga tahun lalu, Best   Inc., dengan pendapatan 6.812 bilion yuan ($1.08 bilion), turun 14.6% tahun ke tahun. Kerugian GAAP bukan AS mencapai 684 juta yuan, berbanding 542 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020. Tahun lalu, Best bahkan memindahkan perniagaan penghantaran ekspres domestiknya ke J&T Express dengan harga sekitar 6.8 bilion yuan.

Lihat juga:J&T Express membeli perniagaan penghantaran Best Inc di China dengan harga $1.1 bilionN

Tetapi perkara tidak begitu baik bagi syarikat itu, yang baru-baru ini menerima surat penghapusan dari Bursa Saham New York pada bulan Januari. Menurut peraturan penyenaraian A.S., pada 4 Januari 2022, harga saham simpanan Amerika syarikat berada di bawah $1.00 selama 30 hari perdagangan berturut-turut, yang bermaksud bahawa ia perlu menilai semula syarikat atau berhenti dari papan utama.