BEST Inc menerima notis mengenai kriteria untuk meneruskan penyenaraian di Bursa Saham New York

Penyelesaian rantaian bekalan pintar China dan penyedia perkhidmatan logistik BestMengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah menerima surat dari NYSE bertarikh 5 Januari 2022 yang memberitahu bahawa syarikat itu tidak memenuhi kriteria harga yang berlaku dalam kriteria penyenaraian berterusan NYSE kerana pada 4 Januari 2022, harga penutupan rata-rata saham simpanan Amerika syarikat berada di bawah $1.00 setiap saham simpanan Amerika selama 30 sesi berturut-turut.

BEST Inc. kembali mematuhi syarat harga saham minimum dalam tempoh enam bulan setelah menerima notis tersebut. Dalam tempoh tersebut, ADS syarikat akan terus disenaraikan dan didagangkan di Bursa Saham New York. Notis NYSE tidak mempengaruhi operasi perniagaan syarikat.

BEST Inc., yang disenaraikan di NYSE pada 20 September 2017, mengumpulkan sejumlah $450 juta.

Laporan kewangannya menunjukkan bahawa keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham telah negatif selama bertahun-tahun berturut-turut. Pada suku ketiga 2021, ia memperoleh pendapatan 6.81 bilion yuan (AS $1.07 bilion), penurunan tahun ke tahun sebanyak 14.6%, sementara kerugian bersih mencapai 651 juta yuan, lebih tinggi daripada 640 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020. Antaranya, perniagaan penghantaran ekspresnya memperoleh pendapatan sebanyak 3.988 bilion yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 21.7%. Pendapatan perniagaan pengangkutan adalah 1.358 bilion yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 9%.

Perlu juga diperhatikan bahawa Best mengumumkan pada 29 Oktober 2021 bahawa ia akan menjual perniagaan penghantaran ekspres domestiknya kepada J&T Express dengan harga 6.8 bilion yuan.

Lihat juga:J&T Express membeli perniagaan penghantaran Best Inc di China dengan harga $1.1 bilion