Bertanggungjawab dalam penyenaraian pendidikan di Bursa Saham New York, pengawasan pasaran bimbingan dalam talian China telah meningkat

Head Education secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham New York pada hari Selasa di bawah simbol ticker “ZME”. Sebelum ini, pengawal selia pasaran China terus mengetatkan sekatan ke atas platform pembelajaran dalam talian kerana aduan mengenai amalan perniagaan yang tidak betul.

Penaja jamin utama untuk perjanjian itu termasuk Morgan Stanley, Credit Suisse, Citigroup, CICC dan Macquarie Group, menurut laporan itu. Awal tahun ini,BloombergSyarikat itu bertujuan untuk mengumpulkan sekitar $300 juta dalam penyenaraian AS yang dirancang, kata laporan itu.

Kepala sekolah ditubuhkan pada tahun 2005, bermula dengan menyediakan perkhidmatan bimbingan ekstrakurikuler luar talian, dan kemudian mengalihkan fokusnya untuk menyediakan perkhidmatan bimbingan satu lawan satu dalam talian untuk pelajar sekolah rendah dan menengah. Pada masa ini, barisan perniagaannya terdiri daripada tunjuk ajar satu lawan satu, perkhidmatan kelas besar, tunjuk ajar kelas kecil, dan bilik darjah interaktif yang disokong oleh kecerdasan buatan.

Sehingga Mac, lebih daripada 45,000 guru bekerja untuk syarikat yang berpusat di Shanghai, termasuk sekitar 25,000 guru sepenuh masa dan 20,000 guru sambilan, menurut prospektus.

Pada tahun 2019, pendapatan bersih Zhangmen mencapai 2.6687 bilion yuan (AS $417 juta), diikuti oleh 4.0184 bilion yuan (AS $628 juta) pada tahun 2020. Syarikat edtech memperoleh keuntungan bersih 1.344.5 bilion yuan ($210 juta) pada suku pertama, meningkat 19.9% tahun ke tahun.

Pada tahun 2020, jumlah pelajar yang membayar kursus satu-ke-satu-yang menyumbang 93.1% daripada pendapatan bersih syarikat-mencapai sekitar 545,000, meningkat 43.2% dari tahun ke tahun. Pada bulan Januari 2020, platform tutorial dalam talian melancarkan kursus satu-satu lanjutan yang dua kali lebih mahal daripada kursus biasa.

Jumlah perbelanjaan operasi Zhangmen pada tahun 2019 dan 2020 masing-masing adalah 2.602.9 bilion yuan (AS $407 juta) dan 3.102.7 bilion yuan (AS $485 juta). Antaranya, perbelanjaan penjualan dan pemasaran pada tahun 2019 dan 2020 masing-masing adalah 2.1719 bilion yuan (AS $340 juta) dan 2.5773 bilion yuan (AS $403 juta).

Lihat juga:Tekanan peraturan meningkat, syarikat pendidikan China GSX akan menutup perniagaan pendidikan prasekolah dan memberhentikan 30% pekerja

“Peningkatan perbelanjaan penjualan dan pemasaran yang ketara pada suku keempat 2020 dan suku pertama tahun ini disebabkan terutamanya oleh fakta bahawa kami mula melabur lebih banyak wang untuk mempromosikan kursus kecil kami melalui saluran dalam talian,” kata Zhang Men dalam prospektus.

Dalam konteks peningkatan pengawasan industri pendidikan China, penyenaraian awam Zhang Men telah menarik perhatian khusus. Pada 1 Jun, Pentadbiran Pengawasan Pasar Shanghai menjatuhkan hukuman berat 10 juta yuan ($1.6 juta) ke atas sejumlah syarikat latihan di luar kampus, termasuk sub-jenama Zhangmen “Zhangmen one-to-one”. Sub-jenama didapati membesar-besarkan jumlah pemohon kursus dan membuat pengalaman mengajar guru. Pada bulan Mei, dua pesaing utamanya, Zuo Ye Bang dan Yuan Fu Dao, juga didenda kerana terlibat dalam persaingan yang tidak adil dan menyesatkan pengguna.

Zhang Men berkata syarikat itu akan menggunakan keuntungan untuk memperluaskan produk dan perkhidmatan sedia ada, meningkatkan infrastruktur teknologi, pemasaran dan penjenamaan, dan kegunaan korporat umum yang lain.