Bersenjatakan teknologi pengabusan, pemimpin pengewapan Smoor melihat lebih jauh

Pada akhir tahun 2019, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengeluarkan laporan yang mendakwa bahawa jumlah lelaki yang menggunakan produk tembakau di dunia adalah & nbsp untuk pertama kalinya;Jangkaan penurunan. Penemuan ini menggarisbawahi perubahan yang mengejutkan di seluruh industri dalam beberapa tahun kebelakangan ini setelah pertumbuhan berterusan sepanjang abad ke-20.

Dengan perubahan tabiat pengguna dan peningkatan kesedaran bahawa merokok berbahaya kepada kesihatan, industri baru telah muncul. Vaporizing dan e-rokok menawarkan alternatif yang kurang berisiko untuk produk tembakau mudah terbakar biasa, dan pelbagai pelaku pasaran-lama dan baru-merebut peluang itu.

Ketika industri terus berkembang, penemuan syarikat bahawa teknologi atomisasi, yang menjadi asas peralatan pengewapan, juga dapat diterapkan ke berbagai sektor lain dapat memberi dampak yang mendalam pada lintasan masa depan syarikat-syarikat ini.

Menurut  Fijiphilippines. kgmAtomisasi hanya “aliran cecair dipecahkan secara terkawal menjadi titisan atau zarah yang lebih kecil”. Di luar industri pengewapan, lebih daripada 21,000 syarikat menggunakan teknologi ini di Amerika Syarikat sahaja.

“Teknologi atomisasi boleh digunakan bukan sahaja untuk penyejatan, tetapi juga untuk kecantikan, penjagaan kesihatan, ubat-ubatan dan bidang lain,” kata Frankie Chen, wakil Smoor (pemimpin teknologi penyejatan), peneraju teknologi penyejatan yang berpangkalan di Shenzhen, dalam ulasan kepada Pandaily.

Sejak penawaran awam awal yang diawasi dengan teliti di Hong Kong pada musim panas lalu, Smoor telah menjadi syarikat paling berharga dalam industri penyejatan global, dengan nilai pasaran semasa sekitar $38 bilion. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam pembuatan dan penyelidikan dan pengembangan peralatan dan komponen pengewapan dan menyumbang 18.9% dari pasaran global.

“China mempunyai pasaran yang sangat inovatif untuk produk pengguna, seperti produk kecantikan atomi,” kata Chen. Beliau menambah bahawa Smoor kini sedang mengkaji bagaimana teknologi itu boleh digunakan di kawasan tertentu ini, yang akan membantu mengembangkan jangkauannya, terutama di kalangan generasi muda pengguna wanita Cina.

Bidang minat lain adalah penjagaan kesihatan. Pada bulan Jun, Smoor memperluas kerjasama dengan AIM Immunotechnology, sebuah syarikat biofarmaseutikal yang berpusat di Florida, yang bersama-sama mengembangkan alat penyedutan peribadi yang dapat digunakan untuk merawat COVID-19 dan penyakit virus pernafasan yang lain.

Frank Han, naib presiden kanan Smoor dan presiden FEELM, jenama teknologi yang berfokus pada atomisasi,  Kata pada bulan September: “Dalam waktu dekat, semakin banyak orang akan menyedut ubat atau vaksin dengan alat pengabut. Bahkan dapat membantu dunia melalui wabak ini”.

Kunci kejayaan bagi Smoor dan syarikat vaping lain yang bersedia memasuki ruang ini adalah mengintegrasikan alat penyedutan dan ubat itu sendiri. Menurut Chen, “Untuk produk kesihatan nebulized yang akan datang, [Smoor] akan mengembangkan teknologi gabungan inhaler dan ubat.”

Pelbagai barisan produk boleh menjadi idea yang baik bagi syarikat dalam industri ini. Pada bulan Mac, kerajaan China  Pengenalan  Satu siri draf undang-undang telah diperkenalkan untuk membuat penjualan e-rokok dan peralatan pengewapan lebih konsisten dengan produk mudah terbakar tembakau tradisional. Saham syarikat e-rokok yang berpangkalan di Beijing RELX Technology turun sebanyak  47.8%, sementara Smoor turun lebih dari 35 peratus.

Terbaru, pihak berkuasa China pada 26 November laluPembetulanUndang-undang monopoli tembakau negara itu memasukkan e-rokok, berkuat kuasa serta-merta. Syarikat yang gagal berinovasi dan berkembang dapat menghadapi masalah ketika peraturan industri menjadi lebih ketat di China dan di seluruh dunia.

Lihat juga:Negara Vape-Digitalisasi pasaran tembakau terbesar di dunia

Namun, pemain pasaran utama menegaskan bahawa keputusan ini tidak didorong oleh persekitaran dasar. “Kami melakukan kepelbagaian bukan hanya kerana tekanan peraturan,” sambung Chen, “dan kami melakukannya hanya untuk misi kami: Atom dan menjadikan hidup lebih baik”.

Perubahan tabiat pengguna, kemajuan teknologi dan kerangka peraturan yang menyusut juga memaksa syarikat gergasi tembakau jangka panjang untuk mengambil sikap yang sangat berbeza dari masa lalu. British American Tobacco (BAT)-slogan sekarang adalah “Better Tomorrow”- Tuntutan  Pengguna semakin mengharapkan produk merokok alternatif “untuk memberikan kegembiraan dan kesenangan, seperti yang sebelumnya dikaitkan dengan rokok. [British American Tobacco] percaya bahawa pertumbuhan ini akan mengimbangi penurunan penggunaan rokok yang diunjurkan.”

Walaupun terlalu awal untuk memberitahu apakah pertaruhan berani pada masa depan e-rokok akan terbayar, teknologi atomisasi dan aplikasi potensinya yang luas nampaknya akan bertahan.