Bekas pembekal Apple OFilm untuk melancarkan lidar keadaan pepejal tulen

OFilm, syarikat pembuatan dan pemasangan berteknologi tinggi China, mengumumkan pada 2 September bahawa anak syarikat milik penuhnya, sejumlah syarikat permulaan pembuatan kenderaan di PBB, telah menyelesaikan dok teknikal lidar keadaan pepejal tulen pertama.

Berbanding dengan lidar tradisional, lidar yang dapat diatasi dua dimensi keadaan pepejal tulen ini menunjukkan banyak kejayaan teknologi. Sistem lidar baru tidak mempunyai bahagian yang bergerak dan mempunyai asas kos yang lebih rendah kerana penggunaan laser pemancar VCSEL yang lebih maju dan pengesan SPAD. Ketebalan modul pemasangan penderiaan jauh ke hadapan kurang daripada 50mm, yang lebih kondusif untuk reka bentuk model kenderaan.

Lidar keadaan pepejal tulen ini menggulingkan struktur reka bentuk lidar separa pepejal mekanikal atau separa mekanikal tradisional dengan reka bentuk seragamnya. Mod cip modul penerimaan dan penghantarannya menjadikan lidar ini lebih seperti “kamera mewah.”

Selepas 20 tahun penyelidikan yang luas dalam bidang optik dan optoelektronik, OFilm telah mengumpulkan teknologi dalam penyelidikan dan pembangunan optik, reka bentuk dan pembuatan, dan teknologi pembungkusan on-board cip mewah. Sejak 2015, Ofilin telah memperoleh kelayakan pembekal daripada lebih daripada 20 pengeluar kenderaan domestik.

Syarikat ini juga telah membuat susun atur yang luas dalam bidang pemanduan pintar, elektronik, dan kawalan pusat pintar. Ia menawarkan lensa optik, kamera, radar gelombang milimeter, lidar, paparan kepala (HUD) dan banyak lagi.

Lihat juga:OFilm melaporkan kerugian bersih $125.8 juta untuk H1 setelah kehilangan pelanggan penting

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, industri pemanduan dibantu pintar global telah meningkat dengan pesat. Indeks Inovasi Global menunjukkan bahawa sektor ini boleh mencapai $297.3 bilion pada tahun 2027. Yole meramalkan bahawa ukuran pasaran lidar, sensor teras pemanduan berbantu pintar, akan meningkat dari $180 juta pada tahun 2020 menjadi $5.7 bilion pada tahun 2026, dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 23%.