Bekas naib presiden kanan Meitu Mobile dikhabarkan akan menyertai pasukan telefon pintar NIO

Menurut laporan media domestik, beberapa sumber bebas menunjukkan bahawa Yi Wei, bekas naib presiden kanan Meitu Mobile, telah bergabung dengan pasukan telefon pintar NIO sebagai ketua jabatan perisian. Meitu Mobile mengendalikan perniagaan telefon pintar Meitu, penyuntingan gambar dan video ChinaMasa automatik10 Ogos.

Yiwei membawa lebih dari 10 tahun pengalaman dalam industri telefon bimbit. Sebelumnya berkhidmat sebagai naib presiden kanan Meitu Mobile dan pengurus besar perniagaan terminal mudah alih OPPO yang baru muncul. Pada bulan Februari tahun ini, 36Kr melaporkan bahawa Yin Shuijun, mantan presiden Meitu Smartphone, telah bergabung dengan NIO untuk mengambil alih perniagaan telefon pintarnya.

“Pasukan telefon pintar NIO mempunyai lebih daripada 300 pekerja dari syarikat terkenal termasuk OPPO, Meitu, dan Huawei,” kata orang yang mengetahui perkara itu. Laman web perekrutan NIO menunjukkan syarikat itu memposting sejumlah besar kedudukan yang berkait rapat dengan telefon pintar, termasuk jurutera pengembangan aplikasi kamera, jurutera Android, pengurus produk jam tangan pintar dan banyak lagi.

Menurut sumber, NIO membayar pekerja pasukan telefon pintar “kebanyakannya 10% -20% lebih daripada gaji syarikat terakhir pekerja.” Sebagai tindak balas, NIO menjawab bahawa ia tidak akan memberi komen mengenai maklumat personel.

Pada akhir bulan Julai, William Lee, pengasas, ketua dan CEO NIO, mendedahkan bahawa perniagaan pembuatan telefon pintar syarikat semakin maju.Belajar dari Apple, merancang untuk melepaskan telefon pintar setiap tahun.

Lihat juga:NIO tubuh anak syarikat teknologi mudah alih

Pada 4 Ogos, NIO Mobile Technology Co., Ltd. ditubuhkan secara rasmi dengan modal berdaftar 100 juta dolar AS. Wakil sahnya adalah Qin Lihong, pengasas bersama NIO. Selain penjualan peranti mudah alih, ruang lingkup perniagaan syarikat juga merangkumi penjualan peralatan komunikasi, perkakasan kecerdasan buatan, dan peralatan kenderaan pintar. Ini seolah-olah menunjukkan bahawa NIO akan membina ekosistem yang lebih lengkap dengan membuat aksesori dan produk berkaitan telefon pintar mudah alih pada masa yang sama dengan telefon pintar.

Sebagai tambahan, GSM Arena melaporkan pada 9 Ogos bahawa model unggulan kelas atas pertama NIO akan dilengkapi dengan pemproses siri Qualcomm Snapdragon 8. Laporan itu menunjukkan bahawa NIO memilih Qualcomm kerana ia diakui oleh industri di pasaran kelas atas. Sebaliknya, keputusan itu mungkin kerana cip Qualcomm sudah digunakan dalam produk NIO, jadi lebih mudah bagi syarikat untuk menguji dan menyesuaikan cip Qualcomm pada telefon pintar.