Bekas ketua Luckin Lu Bingquan mengasaskan syarikat baru: rangkaian restoran

Menurut British “Daily Mail”, Lu Bingquan, pengasas kontroversi dan Ketua Pegawai Eksekutif Luckin Coffee, akan memulakan usaha seterusnya: kedai miTerkiniDari 36Kr.

Bersama dengan rakan kongsi seperti Qian Zhiya, mantan CEO Luckin Coffee, Li Jun, naib presiden, dan Zhou Bin, naib presiden, Lu melancarkan rancangan projek pada awal April. Kedai fizikal pertama mungkin mendarat di kawasan Wangjing di Beijing. Sudah ada entri pada aplikasi penarafan perniagaan yang popularRangkaian komen awamUntuk menunjukkan nama jenama: mi tenusu. Tidak ada gambar dan tarikh terbuka yang ditunjukkan, tetapi minat pengguna telah meningkat, “Bagaimana untuk menyertai perniagaan?” “Saya mahu menyertai rantai! Tuan Lu, mari pergi.”

Walaupun tidak mempunyai pengalaman katering, Tetapi Mr. Lu diharapkan dapat mengadopsi model perniagaan Luckin, yang akan menyebarkan kedai di berbagai kota, mengumpulkan maklumat pengguna yang berharga dari pasar yang luas, dan menutup pedagang yang sejuk, menyimpan tempat panas untuk lebih banyak kedai, dan akhirnya berkembang menjadi rangkaian kedai yang merangkumi susun atur strategik di seluruh negara untuk melayani pelanggan mudah alih.

Walau bagaimanapun, menyediakan makanan adalah perniagaan yang memerlukan lebih banyak pelaburan daripada kopi, dan oleh itu memerlukan lebih banyak wang dan kepakaran. Dengan Ruixing terkenal dengan tuduhan penipuan pada tahun 2020, Lu akan menghadapi persekitaran yang jauh lebih bermusuhan daripada pada masa lalu. Lebih serius lagi, restoran ditutup atau kehilangan wang kerana wabak tersebut.

Menurut “Laporan Tahunan Industri Katering China 2020”, jangkaan keuntungan purata industri katering untuk tahun ini adalah -27.09%. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti berita suram untuk perniagaan kecil dan keluarga, prospek berpotensi untuk rangkaian restoran yang menjanjikan kebersihan dan kawalan kualiti yang lebih baik. Ini memberikan penjelasan yang mungkin untuk pilihan Mr Lu untuk menceburkan diri dalam perniagaan restoran.

Lihat juga:Luckin Coffee menghadapi pertengkaran, CEO Guo Jinyi didesak untuk mengundurkan diri

Pada tahun 1994, tiga tahun selepas tamat pengajian, beliau memulakan perniagaan dan memulakan satu siri perniagaan, yang menjadikannya antara 500 orang terkaya di China. China Car Rental, yang ditubuhkannya pada tahun 2007, telah disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong pada tahun 2014; Pada tahun berikutnya, UCar, sebuah syarikat permulaan perjalanan, dilancarkan. Hanya pada tahun 2020, dia mengundurkan diri sebagai ketua dan pengarah bukan eksekutif perniagaan sewa kereta. Pada masa yang sama, Luckin masih merupakan jenama rantaian kopi terbesar di China walaupun mengalami kemelesetan dan kehilangan eksekutif.